Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Rosol má první titul ATP, získal ho na antuce v Bukurešti

Bukurešť - Český tenista Lukáš Rosol získal na antuce v Bukurešti první titul na okruhu ATP a triumf věnoval zesnulému otci. Sedmadvacetiletý daviscupový reprezentant porazil v dnešním finále Španěla Guillerma Garcíu-Lópeze 6:3, 6:2 a ve světovém žebříčku se poprvé posune do čtvrté desítky.

Lukáš Rosol s trofejí po triumfu na turnaji v Bukurešti
zdroj: ČTK/AP autor: Vadim Ghirda

"Není to vítězství jen pro mě. Ale není pro mě lehké to říct. Věnuju ho jedné osobě, která mi byla hodně blízká. Byl to člen mé rodiny...," řekl Rosol s trofejí v ruce, zlomil se mu hlas a rozplakal se. "Přivedl mě k tenisu, byl to můj otec, který zemřel před dvěma týdny. To je pro něj," dodal po chvíli. Rosolův otec Emil skonal před čtrnácti dny v 69 letech po týdnu v komatu.

Brněnský rodák Rosol, jenž se zapsal do povědomí tenisových fanoušků loňskou senzační výhrou nad Rafaelem Nadalem ve Wimbledonu, prožil v Bukurešti životní týden. Nejlepším výsledkem v kariéře byl pro něj už samotný postup do semifinále, ale svou cestu protáhl až na vrchol.

Emoce ho přemohly

"Byl to nejemotivnější okamžik, jaký jsem kdy zažil," uved. "Jak jsem postupoval, tak jsem víc a víc cítil, že bych chtěl tátovi věnovat vítězství a je moc speciální, že to vyšlo," dodal Rosol, který ve finále porazil Španěla Guillerma Garcíu-Lópeze přesvědčivě 6:3 a 6:2.

Hned po využitém mečbolu schovával tenista už na lavičce slzy do ručníku. "Naposledy jsem po utkání brečel možná jako ještě malý kluk, když jsem prohrál, ale tohle byl velmi emotivní konec. Řeč jsem připravenou neměl, mluvil jsem spontánně," řekl.

V rumunské metropoli vyřadil tři nasazené hráče - Srba Viktora Troického, francouzského obhájce titulu Gillese Simona a Itala Andrease Seppiho, jenž mu jako jediný na turnaji dokázal sebrat set.

Ve čtvrtfinále a semifinále Rosol odvrátil 18 brejkbolů, ale finále začal ztraceným podáním. Okamžitě si však vzal servis zpět a do konce zápasu už hrozbě ztráty podání nečelil. Na druhou stranu v každém setu připravil Garcíu-Lópeze o dva servisy a utkání zakončil za 67 minut při druhém mečbolu, když soupeř nedokázal vrátit do kurtu jeho tvrdé podání.

Nastartoval se díky Davis Cupu

V rumunské metropoli Rosola podporovali kondiční trenér Hynek Frömel a kamarád David Křížek, se kterými se po mečbolu v hledišti objal. "Každé turnajové vítězství je skvělé a zvláště, když jde o první titul. Hodně dobrých hráčů titul nemá, takže jsem rád, že já už ano a doufám, že letos ještě jeden přidám."

K cestě za premiérovým titulem Rosolovi pomohl i Davisův pohár. V Kazachstánu byl poprvé českou jedničkou a pomohl výběru kapitána Jaroslava Navrátila k postupu do semifinále. "Nakoplo mě to. Hrál jsem s větším sebevědomím, se zdravým sebevědomím a podařilo se mi to dotáhnout až na konec," řekl Rosol.

Rosol, jenž před třemi týdny v Kazachstánu při absenci Tomáše Berdycha pomohl českému týmu dvěma body k postupu do semifinále Davis Cupu, se díky vítězství posune z 48. místa žebříčku poprvé do čtvrté desítky a bude figurovat okolo 36. místa. Na pozici české dvojky tak vystřídá Radka Štěpánka.

Španělský tenista Rafael Nadal vyhrál poosmé antukový turnaj v Barceloně. V dnešním finále porazil 6:4 a 6:3 krajana Nicoláse Almagra a titul získal bez ztráty setu. Druhý nasazený Nadal protáhl sérii vítězných zápasů v katalánské metropoli na 39 a Almagra porazil i v desátém vzájemném duelu.

Almagro sice vstoupil do zápasu lépe a vedl 3:0, Nadal však brzy našel formu a převzal iniciativu. Po únorovém návratu po zranění kolena tak bývalá světová jednička Nadal získal čtvrtý titul, finále hrál na všech šesti turnajích. Celkově má na kontě 54 titulů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články