Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Češky vyrážejí za třetím titulem v řadě. Dostane se Kvitová do formy?

Ostrava - Víkendovým zápasem proti Austrálii vykročí české tenistky za obhajobou prvenství ve Fed Cupu. Partii v ostravské ČEZ Aréně ve 13 hodin rozehrají domácí jednička Petra Kvitová s Jarmilou Gajdošovou, do druhé dvouhry nastoupí Lucie Šafářová se Samanthou Stosurovou. Tým kapitána Petra Pály bude v 51. ročníku soutěže útočit na třetí triumf za sebou. Česká republika se s Austrálií v samostatné historii utká poprvé, bývalé Československo vyhrálo čtyři ze sedmi vzájemných zápasů. Vítěz narazí na úspěšnějšího z dvojice USA - Itálie. Přímé přenosy odvysílá ČT2 a náš web. První z nich startuje ve 12:40.

Petra Kvitová a Jarmila Gajdošová
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Pála do Ostravy nominoval stejnou sestavu, která v listopadu v Praze zdolala Srbky a zvedla nad hlavu vítěznou trofej. Už sedmou v historii, čímž shodou okolností dorovnala úspěšnost svých víkendových soupeřek. Čtyřlístek Kvitová, Šafářová, Lucie Hradecká a Andrea Hlaváčková je proti Austrálii mírným favoritem, i když v úvodu kalendářního roku české hráčky trápí pokles formy i zdravotní problémy.

Šafářová dokonce po čtyřdenní pauze způsobené bolestmi úponu v koleni začala trénovat až ve středu. "Už jsem v pořádku. S holkama jsme ve čtvrtek už hrály naplno gamy, koleno drží," řekla 18. hráčka světa.

Kvitová ví, že nemá ideální formu, ale nekonečné spekulace na téma její výkonnosti už ji začínají unavovat. "Už jsem si zvykla, že když se vyhrává, tak je to všechno super, a když se prohrává, tak je to katastrofa. Snažím se to moc neřešit. Jsem na kurtu od toho, abych trénovala a zlepšovala se ve hře, ale možná až moc se to řeší," řekla Kvitová.

Je nám líto, video expirovalo.
Ve Fed Cupu začne Kvitová proti Gajdošové, poté Šafářová vyzve Stosurovou

Předloňská vítězka Wimbledonu a Turnaje mistryň se po výměně kondičního trenéra na kurtu v úvodu sezony ještě hledá a na prvním grandslamu sezony v Melbourne vypadla už v druhém kole po prohře s Britkou Laurou Robsonovou. "Výsledky nejsou, jak bych si představovala, ale na druhou stranu pořád věřím, že to bude dobré. Vím, že tenis hrát umím. Mám ráda Fed Cup, ten týden je vždy úžasný, když přijdou fanoušci a podpoří nás. Třeba se chytnu právě tady," řekla Kvitová.

Australanky mají jasno – Češky jsou favoritky

Nová australská kapitánka Alicia Moliková vybrala do svého družstva světovou devítku Stosurovou, Gajdošovou a nečekané finalistky čtyřhry na Australian Open Casey Dellacquaovou a šestnáctiletou Ashleigh Bartyovou.

"Češky jsou favoritkami, mají dvě holky ve dvacítce, ale my jsme přiletěly dobře připravené a máme dobrý tým, který soutěže družstev umí," řekla rodačka z Bratislavy Gajdošová, která se v Austrálii provdala a získala tamní občanství. Stihla už se ale i rozvést a po loňském úmrtí matky a několika zraněních se propadla až na 168. místo světového žebříčku. "Loňský rok pro ni nebyl jednoduchý. Ale angažovala nového kouče, porazila v Brisbane (Italku) Vinciovou a je na cestě nahoru," upozornila Kvitová.

České a australské fedcupové družstvo
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Oporou Australanek bude Stosurová, předloňská vítězka US Open by ale mohla mít potíže s herním pojetím obou levorukých českých singlistek. "Musíme jí to hrát na bekhend, to nemá ráda. Ale o jejích kvalitách není pochyb, je to hráčka, která vyhrála grandslam," shodly se Kvitová a Šafářová.

Ostravský zápas se bude hrát už podle nového pravidla, které za rozhodnutého stavu ruší čtvrtou dvouhru a přednost dostává debl. "Jsme rády, že si zahrajeme. V Praze jsme se při finále nemohly ani ukázat, ale jde o to získat tři body a je jedno jak," řekla Hlaváčková. V neděli by měly s Hradeckou podle losu vyzvat Dellacquaovou a mladičkou Bartyovou. Vzájemnou zkušenost zatím nemají žádnou.

Program:

Sobota (13:00): Kvitová - Gajdošová, Šafářová - Stosurová.

Neděle (12:00): Šafářová - Gajdošová, Kvitová - Stosurová, Hlaváčková, Hradecká - Dellacquaová, Bartyová.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články