Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Plíšková se podívá do 2. kola, Šafářová překvapivě končí

Londýn – Kristýna Plíšková si připsala první seniorskou výhru na Wimbledonu. Kvalifikantka a juniorská šampionka z roku 2010 přehrála Slovinku Polonu Hercogovou ve dvou setech 6:2 a 6:2. Naopak devatenáctá nasazená Lucie Šafářova na londýnské trávě podlehla 86. hráčce světa Kiki Bertensové z Nizozemska 3:6 a 0:6. S turnajem se loučí i Barbora Záhlavová-Strýcová. V prvním kole narazila na těžkou soupeřku v podobě čtyřnásobné vítězky Wimbledonu Sereny Wiliamsové. Američance nakonec podlehla 2:6 a 4:6. Petra Kvitová v očekávaném vstupu do turnaje dokázala po pomalejším úvodu porazit Akgul Amanmuradovovou z Uzbekistánu 6:4 a 6:4. Postoupil i Lukáš Rosol, Chorvata Ivana Dodiga porazil 6:4, 3:6, 7:6 a 7:5. Na kurtech se měla ještě představit Klára Zakopalová, ale rozhodčí její zápas se Slovenkou Dominikou Cibulkovou přesunuli na středu.

Lucie Šafářová
zdroj: ČTK/AP

Lucie Šafářová:

"Jsou dny, kdy bych nejraději zahodila raketu do koše, a takový den to byl. Strašně špatně jsem servírovala a na trávě to bohužel bez servisu nejde."

Ve Wimbledonu hrála Šafářová posedmé v kariéře a popáté vypadla v prvním kole. "Nebudu negativní. Po loňsku už jsem si myslela, že jsem hrála na trávě dobře. Ale na jiném povrchu má člověk čas se do toho dostat a může se zvednout. Na trávě, když to člověku nejde, tak se nemá čeho chytit a není tam rytmus," řekla.

Těžký los znamenal konec i pro Záhlavovou-Strýcovou, která ale proti Sereně Williamsové předvedla dobrý výkon a ve druhém setu byla favoritce vyrovnanou soupeřkou. Sice hned v úvodu druhé sady přišla o podání, ale záhy si ho vzala zpět a zabojovala i za stavu 3:5, kdy Williamsová podávala na vítězství, a znovu jí vzala servis. Nakonec se však přece jen rozloučila popáté z devíti účastí ve Wimbledonu v 1. kole.

"Špatně jsem dávala první servis, ale byl to dobrý zápas. Kdybych lépe podávala, mohla jsem se dostat do třetího setu, protože se mi zdálo, že jsem nemusela hrát nic extra," litovala Záhlavová-Strýcová. "Dalo se s ní normálně hrát a mrzí mě to moc, protože jsem hrála a cítila se dobře, ale přeci jen to je Serena a za stavu 3:3 tam šoupne tři esa," dodala.

Plíšková slaví první výhru

To dvacetiletá Plíšková si proti Hercogové připsala premiérové vítězství na grandslamu mezi dospělými. Po triumfu ve wimbledonské juniorce v roce 2010 se loni probojovala v Londýně poprvé i do hlavní soutěže, ale hned v 1. kole vypadla. Tentokrát své soupeřce nedala žádnou šanci a vyhrála za 51 minut. Nezastavila ji ani přestávka kvůli dešti za stavu 6:2 a 3:0. V dalším kole ji čeká zkušená Italka Francesca Schiavoneová.

Také Rosol předvedl přesvědčivý výkon. Druhý set s Dodigem sice prohrál a ve třetím musel rozhodovat až tie-break, ale v něm český tenista zachoval pevné nervy a neztratil ani míček. Také koncovka posledního setu patřila Rosolovi, který sebral soupeři podání a následně při svém servisu čistou hrou rozhodl.

Nadal i přes pomalý rozjezd postoupil přes Belluciho dál

Druhý hráč světového žebříčku Rafael Nadal úspěšně vstoupil do Wimbledonu. Dvojnásobný šampion z londýnské trávy a loňský finalista v 1. kole vyhrál nad Brazilcem Thomazem Belluccim i přes pomalejší rozjezd 7:6, 6:2 a 6:3.

Ve 2. kole Nadal narazí na českého tenistu a stého hráče světa Lukáše Rosola. "Rosol vyhrál? Tak teď se soustředím na Rosola," řekl Nadal. Půjde o první vzájemný duel a Rosol, který letos hraje Wimbledon premiérově, dokonce poprvé v kariéře vyzve jednoho ze silné trojky Djokovič, Nadal, Federer.

Stý hráč světa Rosol doufá, že ho vyburcuje prostředí velkého kurtu, na kterém se bude hrát. Navíc má rád za soupeře leváky a plánoval, že bude hrát maximálně agresivně. "Je to výzva a je jasné, že musím hrát pod rizikem. Pinkat s ním nebudu, to by se mu líbilo. Budu riskovat a možná to půjde," uvažoval Rosol.

Tomáš Berdych v zápase s Lotyšem Gulbisem
zdroj: Isifa/EPA autor: Gerry Penny

Světová dvojka snadno postoupila i v ženské části turnaje. Běloruska Victoria Azarenková přehrála Američanku Irinu Falconiovou 6:1 a 6:4, když soupeřce dovolila jen devět vítězných úderů. K radosti domácích fanoušků zvládl první kolo bez problémů i Andy Murray. Svěřenec Ivana Lendla porazil Rusa Nikolaje Davyděnka 6:1, 6:1 a 6:4.

Velké zklamání prožívá australský tenis, protože přes 1. kolo nepřešel ani jeden z trojice mužů. To se naposledy stalo v roce 1938. Po vyřazení Bernarda Tomice a Matthewa Ebdena nepodržel australský prapor ani Lleyton Hewitt. Vítěz Wimbledonu z roku 2002 a bývalý první hráč světa nestačil na pátého hráče světa Jo Wilfrieda Tsongu z Francie a podlehl mu 3:6, 4:6 a 4:6. "Bohužel se to všechno sešlo proti nám. Hlavně los. Vím, že v turnaji pokračuje mnoho tenistů, které bychom porazili. Každopádně alespoň někdo z nás měl postoupit," řekl Hewitt.

Loňský finalista Tomáš Berdych už v pondělí překvapivě vypadl v prvním kole s Lotyšem Ernestsem Gulbisem, 87. hráči světového žebříčku podlehl 6:7, 6:7, 6:7. Český hráč, nasazený jako číslo šest, skončil na londýnském grandslamu hned po úvodním zápase dosud jen při své premiéře v roce 2004.

Se soutěží se rozloučily Lucie Hradecká po prohře s favorizovanou Němkou Anqelique Kerberovou 4:6, 1:6 a Karolína Plíšková. Hráčka, která prošla do hlavní soutěže z kvalifikace, podlehla Američance Sloane Stephensové 2:6, 2:6. Vypadla i Iveta Benešová, která prohrála s dvacetiletou Britkou Heather Watsonovou 2:6 a 1:6. Jako první zasáhla do úvodního dne turnaje Andrea Hlaváčková a nastolila vítězný kurz. Svěřenkyně Tomáše Petery dnes porazila Kchaj-Čchen Čchang z Tchaj-wanu hladce 6:1 a 6:2. Radku Štěpánkovi pak usnadnil postup Ukrajinec Sergej Stachovskij, který ve druhém setu zápas vzdal. Z postupu se radovala i Petra Cetkovská.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články