Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Srbka Ivanovičová vyhrála tenisové Roland Garros

Paříž - Srbská tenistka Ana Ivanovičová se stala vítězkou letošního Roland Garros. Ve finále na pařížské antuce dnes porazila 6:4 a 6:3 Rusku Dinaru Safinovou a získala první grandslamový titul v kariéře. Pařížská výhra vynesla Ivanovičovou na první místo ve světovém žebříčku.

Ana Ivanovičová
zdroj: Wikipedia

Do zápasu vstoupila lépe Ivanovičová, která byla o něco přesnější a dařilo se jí více na returnu. Turnajová třináctka Safinová se snažila hrát aktivně, ale vyrovnané gamy prohrávala. Srbská tenistka se díky tomu dostala do vedení 4:1, ale pak se její ruská soupeřka vzchopila a druhá nasazená najednou chvílemi vypadala, že neví co hrát.

Mladší sestra Marata Safina třemi získanými gamy za sebou vyrovnala na 4:4 a vrátila se do hry o úvodní set, ale vzápětí udělala při vlastním podání několik chyb a přišla o něj. Při servisu Ivanovičové pak měla dva brejkboly, ale dvacetiletá Srbka oba ve velkém stylu odvrátila a sama proměnila druhý setbol.

Ivanovičové vyšel lépe i vstup do druhé sady. V koncovce třetího gamu zahrála dva vítězné returny a získala výhodu brejku. Převzala iniciativu a začala mít zápas definitivně pod kontrolou.

Když vedla 5:3, vstoupila do gamu při podání Safinové typickým dělovým forhendem a vzala Rusce vítr z plachet. Ta vzápětí dvakrát poslala míč těsně za základní čáru a nabídla soupeřce tři mečboly. Srbka žádný obrat nepřipustila a proměnila hned ten první.

Po porážkách na loňském Roland Garros i na letošním Australian Open tak Ivanovičová napotřetí uspěla v grandslamovém finále a završila úspěšný turnaj, v němž si už po semifinále zajistila post světové jedničky. "Je to úžasné, ani ještě plně nechápu, co jsem dokázala," řekla po utkání tenistka, které trofej za vítězství předávala i vítězka posledních tří ročníků Roland Garros a nedávná světová jednička Justine Heninová.

Její nástupkyně si pochvalovala, že toto finále zvládla výrazně lépe než loňské, kdy proti Belgičance Heninové uhrála jen tři gamy. "Byl to oboustranně nervózní zápas, ale jsem ráda, že jsem se na konci držela lépe," uvedla v rozhovoru na kurtu.

Výsledek:

Dvouhra - finále:

Ivanovičová (2-Srb.) - Safinová (13-Rus.) 6:4, 6:3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články