Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Djokovič a jeho sen vs. šestinásobný král Nadal

Paříž - Na Srba Novaka Djokoviče bude upřena hlavní pozornost při antukovém French Open. První hráč světa se může stát po 43 letech prvním tenistou, který vyhraje po sobě všechny čtyři grandslamové turnaje. V cestě za "nesmrtelností" mu ale stojí především Španěl Rafael Nadal, šestinásobný vítěz turnaje. K favoritům druhého letošního grandslamu opět patří i dva čeští tenisté z první světové desítky Petra Kvitová a Tomáš Berdych.

Roland Garros bude zároveň posledním turnajem, který se započítává do olympijské kvalifikace a rozhodne o konečném složení soutěže pod pěti kruhy na trávě ve Wimbledonu. Čtyři české tenistky bojují o poslední, čtvrté místo, hraje se i o pozice do čtyřhry a ve dvouhře mužů je na hraně kvalifikace Lukáš Rosol. Olympijskou jistotu mají Kvitová, Lucie Šafářová a Petra Cetkovská, Berdych a Radek Štěpánek. O čtvrté místo do dvouhry se ucházejí Klára Zakopalová, Iveta Benešová, Lucie Hradecká nebo Barbora Záhlavová-Strýcová.

Tenisový svět ale více než olympijská kvalifikace zajímá, zda Djokovič po Wimbledonu, US Open a Australian Open získá i Pohár mušketýrů. "Je to neskutečná výzva a připravuji se na to s obrovským soustředěním," vyhlásil Djokovič, který v generálce na Paříž prohrál ve finále v Římě s Nadalem ve dvou setech.

Rafael Nadal
zdroj: AP

Pokud Djokovič poprvé vyhraje French Open, získá nekalendářní grandslam. Vyhrát všechny čtyři turnaje v jednom roce dokázali jen Australan Rod Laver (1962 a 1969) a před ním Američan Don Budge (1938). "V Paříži jsem dosud nikdy nehrál ani finále, takže uspět bude hodně těžké, ale i motivační," řekl Srb.

Nadal může překonat Borga

Nadal ale opět prokazuje svoji antukovou nadvládu. Před cestou do areálu Rolanda Garrose vyhrál turnaje v Monte Carlu, Barceloně a Římě. V Paříži se pokusí již sedmým titulem překonat legendárního Švéda Björna Borga. "Letošní antuková sezona je výborná. Hraju na úrovni, na jaké si představuji," pochvaloval si Nadal a doufal, že využije výhru nad Djokovičem z Monte Carla a Říma. "Z psychologického hlediska jsou hodně důležité," řekl Španěl.

Ve formě ale hraje i šestnáctinásobný grandslamový vítěz Švýcar Roger Federer a Ivan Lendl doufá, že i jeho svěřenec Andy Murray se již brzy dočká grandslamového vavřínu. Do závěrečných kol by měl projít také Berdych, ale ve hře jsou i domácí Jo-Wilfried Tsonga a argentinský hráč Juan Martín del Potro.

Rekordy Roland Garros

Nejvíce titulů ve dvouhře:

muži: 6 - Björn Borg (Švédsko, 1974-75, 1978-81) a Rafael Nadal (Španělsko, 2005-08, 2010-11)

ženy: 7 - Chris Evertová (USA, 1974-75, 1979-80, 1983, 1985-86)      

Nejvíce titulů celkem:

muži: 9 - Henri Cochet (Francie, 1926-32)

ženy: 13 - Margaret Smithová-Courtová (Austrálie, 1962-73)

Nejdelší utkání ve dvouhře (v hodinách):

muži: 6:33 - Santoro - Clément 6:4, 6:3, 6:7, 3:6, 16:14 (2004)

ženy: 4:07 - Buissonová - Van Lottumová 6:7, 7:5, 6:2 (1995).

Hlavní favoritkou je Azarenková

Hlavní kandidátkou na titul ve dvouhře žen je světová jednička Victoria Azarenková z Běloruska, která vládne letošní sezoně. Vítězku Australian Open však ohrožují Ruska Maria Šarapovová a Polka Agnieszka Radwaňská. Na první finále sezony stále čeká wimbledonská vítězka Kvitová a titul obhajuje nebezpečná Číňanka Li Na. "Já se cítím nejlépe v kariéře. Hodně jsem se za poslední dobu zlepšila, jsem trpělivější a vyrovnanější, lépe se kloužu a podávám," řekla Šarapovová.

Hrozbou pro všechny ale je třináctinásobná grandslamová vítězka Serena Williamsová. Američanka vyhrála v Madridu a stále ukazuje, že pokud je zdravotně v pořádku, její agresivní nátlaková hra na většinu soupeřek hravě stačí. "Jsem schopná hrát na každém povrchu a tenis si užívám," řekla Serena Williamsová.

Obhájci titulů:

Dvouhra muži: Rafael Nadal (Španělsko)

Dvouhra ženy: Li Na (Čína)

Čtyřhra muži: Max Mirnyj (Bělorusko), Daniel Nestor (Kanada)

Čtyřhra ženy: Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká (ČR)

Smíšená čtyřhra: Casey Dellacquaová (Austrálie), Scott Lipsky (USA)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články