Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Antukový kurt pro Davis Cup se v O2 areně již rýsuje

Praha - V pražské O2 areně už roste antukový kurt pro čtvrtfinále Davisova poháru mezi českými tenisty a Srbskem. Hotový má být v neděli, kdy by měli svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila dvorec poprvé otestovat. Od pondělí začnou oficiální tréninky obou týmů, zápas je na programu od 6. do 8. dubna.

Interiér pražské O2 Arény
zdroj: ČTK autor: Zbyněk Stanislav

Příprava antukového dvorce začala v pondělí v šest hodin ráno. Výstavba se dá rozdělit na dvě fáze - nejprve se pokládají jednotlivé vrstvy a pak se navrch přidává antuka. Celkem se dvorec skládá z pěti vrstev, dohromady mají sedmnáct centimetrů. Firma známého stavitele hřišť Jaromíra Sibery musela do haly navézt přibližně 180 tun materiálu - vedle antuky je potřeba škvára a cihlářská hlína. Na betonu, nad nímž se při hokejových duelech nachází ledová plocha, je položena plachta z PVC a geotextilie. Na ni pracovní četa pokládá asi deseticentimetrovou vrstvu škváry a zalévá ji směsí škváry s cihlářskou hlínou. Tyto hrubé práce trvají dva dny, poté se kurt "dolaďuje" antukou. Sibera používá antuku z Proboštských jezer u Staré Boleslavi.

"Kus práce už je hotový, do dnešního večera by to mělo být připravené jen na tu antuku. Pak se válcuje, kropí a pořád dokola, aby se ty vrstvy dobře propojily. Do neděle se to bude dolaďovat, až dorazí naši hráči a řeknou, jak jim to vyhovuje nebo nevyhovuje," řekl novinářům Sibera, který je pokračovatelem slavné firmy svého otce. Na přání tenistů je možné dvorec upravit. "Kurt se dá zrychlit nebo zpomalit. Záleží, kolik vody a jakou antuku použijete. Všechno bude záležet na tom, co si naši hráči budou přát. Jsme připraveni na vše, máme různé druhy antuky," řekl Sibera.

Přípravu antukového dvorce komplikuje fakt, že se nehraje pod otevřeným nebem. V O2 aréně je ale velkou výhodou možnost držet prach z antuky při zemi. "Dá se zvolit taková cirkulace vzduchu, že se ten prach drží dole. První patro se zakrylo plachtou, horní patro by mělo být bez prachu. Nicméně úklidu nás čeká hodně," řekl Vladimír Šafařík z České sportovní, která se stará o organizaci Davisova poháru.

Antukový kurt i proto vyjde mnohem dráž než příprava dvorce s pevným tvrdým povrchem, hodnota kurtu se podle Šafaříka pohybuje v řádech statisíců korun. "Musí se zaplatit materiál, lidi a také likvidace," řekl. Zápas už je v tuto chvíli takřka vyprodaný, z kapacity 13.500 diváků zbývá několik desítek volných míst. V srbské nominaci chybí světová jednička Novak Djokovič, kapitáni ale mohou výběr hráčů až do čtvrtečního losování (5. dubna) měnit.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články