Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Berdych hladce porazil Belgičana Rochuse, uspěla i Benešová

Melbourne - Český tenista Tomáš Berdych porazil na Australian Open Belgičana Oliviera Rochuse 6:1, 6:0 a 7:6 a postoupil do třetího kola. Dalším soupeřem sedmého nasazeného na prvním grandslamovém turnaji roku v Melbourne bude Kevin Anderson z Jihoafrické republiky.
Uspěla také Iveta Benešová, která překvapivě lehce zdolala 6:2 a 6:4 šestnáctou nasazenou Šuaj Pcheng z Číny. Se soutěží se rozloučila Petra Cetkovská, která i kvůli čtyřiceti nevynuceným chybám prohrála s německou tenistkou Monou Barthelovou 5:7 a 3:6.

Berdych předvedl mnohem lepší výkon než v úvodním kole proti Španělu Albertu Ramosovi, s nímž ztratil jeden set, a proti Rochusovi se na postup příliš nenadřel. V předchozích čtyřech vzájemných zápasech povolil o dvě hlavy menšímu Belgičanovi jedinou sadu a nešetřil ho ani tentokrát.

Od začátku zatlačil soupeře do hluboké defenzivy a téměř bezchybnou hrou ovládal dění na kurtu. Rochus se jen marně natahoval po Berdychových tvrdých úderech a v den svých 31. narozenin musel překousnout nepopulárního "kanára". Belgičan se probral až od třetího setu, vynutil si tie-break, ale v něm už opět dominoval o pět let mladší Berdych.

Rodák z Valašského Meziříčí si po zápase pochvaloval především skvělý úvod. "V prvních dvou setech jsem hrál velice dobře. S Olivierem jsme už odehráli hodně zápasů a vždy musím bojovat o každý míček, i když to tak dnes možná podle výsledku nevypadá. Jsem rád, že jsem to dotáhl ve třech setech a těším se na další zápas," řekl Berdych. Zas o něco těžší zápas čeká Berdycha s Andersonem, 32. hráčem světa, s nímž se dosud nestřetl. "Sledoval jsem jeho solidní výsledky i hru. Je to pracovitý dříč s výborným servisem, já doufám, že dokážu využit svého returnu a tím mu to znepříjemnit," řekl Berdych.

Iveta Benešová
zdroj: ČTK/AP

Benešová získala proti Číňance Šuaj Pcheng sebevědomí brejkem v prvním gamu a sadu bez problémů dotáhla k vítěznému konci. Na úvod druhého dějství si česká hráčka vybrala slabší chvilku a ztratila podání, vzápětí si ale servis vzala zpět a pak už na dvorci dominovala. Rodačce z Mostu chybí jen jediná výhra k vyrovnání loňské účasti ve 4. kole, její příští soupeřkou bude Ruska Nina Bratčikovová.

Cetkovská nevyužila v první sadě při podání Barthelové setbol. "Ale nevím, jestli bych i v případě úspěšného úderu celý zápas vyhrála. Byla jsem taková celá zpomalená, nešly mi nohy, nevybíhala jsem míče. A taky servis byl pomalý, chyběla výbušnost," řekla tenistka. V Melbourne hrála po zranění z přípravy na první turnaj sezony. "Vzhledem k tomu to nebylo špatné vystoupení," dodala Cetkovská, která si účastí ve druhém kole vylepšila své maximum na Australian Open.

Dál jdou Wozniacká, Nadal i Federer

V soutěži žen postoupily bez problémů světová jednička Dánka Caroline Wozniacká, obhájkyně titulu Kim Clijstersová z Belgie i Číňanka Li Na. Mezi muži skončil Američan Mardy Fish, světová osmička prohrála s Kolumbijcem Alejandrem Fallou 0:3. Španěl Rafael Nadal vyhrál ve třech setech a Švýcar Roger Federer postoupil bez boje, protože německého soupeře Andrease Becka zradila záda.

Dánská tenistka Wozniacká, která bojuje v Melbourne o udržení tenisového trůnu, porazila v druhém kole Annu Tatišviliovou z Gruzie 6:1 a 7:6. Po jasné první sadě musela Wozniacká v druhém setu bojovat a občas vypadala nervózně. "Začala jsem agresivně, nutila ji běhat, ale ona je nebezpečná soupeřka a nevzdávala se," komentovala Wozniacká souboj s kamarádkou. S Tatišviliovou se znají od 11 let a občas spolu hrály čtyřhru. "Proto se těžko překvapíme." V boji o čtvrté kolo Wozniacká narazí na Rumunku Monicu Niculescuovou, ale ani výhra jí ještě nezaručí udržení pozice jedničky. K tomu Dánka, která už je první 67 týdnů, potřebuje postoupit minimálně do čtvrtfinále.

Kvitová bude hrát se Suárezovou o třetí kolo

Petra Kvitová se ve čtvrtek na grandslamovém Australian Open střetne se Španělkou Carlou Suárezovou o postup do třetího kola. Utkání se bude hrát jako třetí v pořadí v Hisense Areně. O překvapení se během čtvrtého dne turnaje v Melbourne pokusí Lucie Hradecká v duelu se sedmou nasazenou Věrou Zvonarevou z Ruska a nečekaným by byl i postup Barbory Záhlavové-Strýcové přes americkou hvězdu Serenu Williamsovou.

Čtvrteční program Australian Open (začátky v 1:00 SEČ):

Rod Laver Arena: Hamptonová (USA) - Šarapovová (4-Rus.), Záhlavová-Strýcová (ČR) - S. Williamsová (12-USA), Djokovič (1-Srb.) - Giraldo (Kol.), nejdříve v 9:00 Dokičová (Austr.) - Bartoliová (9-Fr.), Hewitt (Austr.) - Roddick (15-USA).

Hisense Arena: Krajiceková (Niz.) - Ivanovičová (21-Srb.), Mello (Braz.) - Tsonga (6-Fr.), Suárezová (Šp.) - Kvitová (2-ČR), Murray (4-Brit.) - Roger-Vasselin (Fr.).

Margaret Court Arena: Zvonarevová (7-Rus.) - Hradecká (ČR), Tipsarevič (9-Srb.) - Duckworth (Austr.), Ebden (Austr.) - Nišikori (24-Jap.), nejdříve v 9:00 Bellucci (Braz.) - Monfils (14-Fr.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články