Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Tenisu hrozí nevídaný skandál, Čechům se zatím vyhnul

Praha – Švédský deník Svenska Dagbladet přišel s odhalením, které v případě potvrzení může otřást celým tenisem. Zveřejnil totiž jmenný seznam tenistů a tenistek, které podle něj vyšetřuje Útvar tenisové integrity (TUI) pro ovlivňování zápasů. Přestože se zatím jedná pouze o podezření, i to vzbuzuje značné emoce.

Agnieszka Radwaňská
zdroj: ČTK/AP autor: Charles Krupa

Sázkové kanceláře hlásily TUI podezřelé úspěšné tipy na zápasy s vysokým kursem, ve kterých favorit překvapivě zaváhal. Sázkaři si díky vysokému kursu přišli na velké peníze, což sázkové kanceláře samozřejmě nezanechalo chladnými. Na listině potencionálních hříšníků se objevilo 41 jmen s menším či větším podezřením na manipulování zápasů.

Prvotní zájem o možné ovlivňování zápasů rozpoutala aféra v roce 2007, kdy Rus Nikolaj Davyděnko nečekaně vzdal francouzskému tenistovi Éduardu Rogeru-Vasselinovi. To by samo o sobě nebylo tak zvláštní, kdyby na utkání nebyly vsazeny podivně vysoké částky na vítězství outsidera.

"Podobných zápasů si všimnete, protože množství sázek je nezvykle vysoké," vysvětloval deníku Svenska Dagbladet bookmaker sázkové kanceláře Betfair John Nilsson, který se podílí na odhalování ovlivněných zápasů. Mezi podezřelými tenisty nefiguruje žádný Čech, nicméně i tak je seznam velice zajímavý a obsahuje i největší světové osobnosti tenisu.

Černá listina:

Muži: Philipp Kohlschreiber, Potito Starace, Andreas Seppi, Fabio Fognini, Janko Tipsarevič, Michael Llodra, Nikolaj Davyděnko, Teimuraz Gabašvili, Victor Crivoi, Christophe Rochus, Óscar Hernández, Jevgenij Koroljov, Filippo Volandri, Wayne Odesnik.

Ženy: Viktoria Azarenková, Agnieszka Radwanská, Francesca Schiavoneová, Sara Erraniová, Maria Kirilenková, Kateryna Bondarenková.

Nižší stupeň podezření:

Muži: Brian Dabul, Eduardo Schwank, Jérémy Chardy, Simone Bolelli, Lukasz Kubot, Carlos Berlocq, Igor Kunicyn, Andrej Golubjev, Alex Bogomolov, Somdev Devvarman, Steve Darcis, Marin Čilič, Flavio Cipolla, Ivo Karlovič, Viktor Troicki.

Ženy: Flavia Pennettová, Roberta Vinciová, Virginie Razzanová, Romina Oprandiová, Dominika Cibulková, Eleni Daniilidouová.

Zdroj
aktualne.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články