Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Hradecká s Rosolem postoupili v Paříži do druhého kola

Paříž - Bídnou bilanci čtrnácti českých tenistů, kteří se představili v prvním kole na Roland Garros, dnes vylepšili Lucie Hradecká s Lukášem Rosolem. Hradecká na úvod pařížského grandslamu porazila Lotyšku Anastasiku Sevastovovou 6:3, 5:7, 6:1, Rosol si poradil domácím Edouardem Rogerem-Vasselinem v pěti setech. Postupem do druhého kola napodobili Petru Kvitovou a Lucii Šafářovou.

S turnajem se naopak rozloučily Barbora Záhlavová-Strýcová, Zuzana Ondrášková a Andrea Hlaváčková. Záhlavová-Strýcová potrápila favorizovanou Číňanku Li Na, ale nakonec turnajové šestce podlehla 3:6, 7:6 a 3:6. Ondráškovou nečekaně vyřadila domácí Caroline Garciaová po výhře 6:3, 6:4 a Hlaváčková nestačila na čtvrtou hráčku světa Viktorii Azarenkovou, které podlehla dvakrát 3:6.

Rosol do druhého kola prošel hned při svém premiérovém startu v Paříži. Pětisetová výhra Rosolovi vynesla dvě novinky: poprvé si na grandslamu zahraje 2. kolo a premiérově se dostane do první stovky světového žebříčku. "Je to skvělý pocit," řekl Radiožurnálu Rosol, který předloni spolupracoval s Ctislavem Dosedělem a nyní je svěřencem trenéra Hynka Frömela. Jeho dalším soupeřem bude turnajová osmička Jürgen Melzer z Rakouska.

"Cítil jsem šanci, že můžu s tím klukem vyhrát. Moc jsem chtěl, až jsem byl příliš nervózní, a proto prohrál první set," řekl Rosol ke ztracené sadě. Druhý a třetí set získal Rosol pro sebe a přes ztracenou čtvrtou sadu dokázal vyhrát rozhodující páté dějství. "Vypadalo to, že jsem měl ke konci víc sil, takže to dopadlo dobře. Křeče jsem neměl, zvládl jsem to v pohodě," řekl. Za postup do druhého kola grandslamu dostane 45 bodů a v pondělí 6. června se posune ze 111. místa poprvé v kariéře do elitní stovky.

Hradecká si výhrou nadělila dárek k šestadvacátým narozeninám, které oslavila v sobotu před turnajem. Vítězka nedávného štvanického turnaje ITF vstoupila do utkání aktivně a získala první set. "Měla jsem za úkol do toho chodit a hrát odvážně, což se mi povedlo, a nestačila jsem být nervózní," komentovala Hradecká první set pro Radiožurnál. V druhém setu vyhrála nad pražskou rodačkou nervozita. "Ruka se mi klepala slušně," přiznala. Dokázala se ale znovu postavit na nohy a zápas ve třetí sadě jasně získala. "Uvědomila jsem si, že s nervozitou to nedotáhnu do vítězného konce. Dobře jsem podávala a rychle ji brejkla," řekla Hradecká.

Záhlavová-Strýcová začala proti Li Na dobře a vedla v prvním setu 3:1, ale pak ztratila pět her v řadě. Ve druhém setu dokázala Záhlavová-Strýcová srovnat z 2:5 na 5:5, v tie-breaku odvrátila dva mečboly a posunula zápas do třetí sady. V rozhodujícím dějství ale už podobný kousek nezopakovala a za dvě a půl hodiny prohrála. Pětadvacetiletá Záhlavová-Strýcová hrála na pařížské antuce hlavní soutěž popáté v kariéře a jen při své premiéře v roce 2004 postoupila do 2. kola.

Hlaváčková prohrála s Azarenkovou podobně jako na lednovém Australian Open. "Tady jsem hrála líp, ale ona už mě znala, byla připravená a hrála fantasticky. Do stavu tři tři to bylo vždy těsné, pak zahrála úžasný game, já ne úplně dobře a set byl pryč. Ale jsem spokojená, jak jsem hrála," uvedla Hlaváčková. "Ona soupeřky pořád žene a má sílu. Ve výměnách mě tlačila a přetlačit ji nešlo," řekla.

Ondrášková, 91. hráčka světa, neuspěla proti sedmnáctileté Garciaové, která dostala na turnaji divokou kartu a hraje první French Open kariéry.

Středeční program:

Kurt Philippa Chatriera: Wozniacká (1-Dán.) - Wozniaková (Kan.), Rufin (Fr.) - Monfils (9-Fr.), Hanescu (Rum.) - Djokovič (2-Srb.), Doloncová (Rus.) - Schiavoneová (5-It.).

Kurt Suzanne Lenglenové: Teixeira (Fr.) - Federer (3-Švýc.), Llagosteraová (Šp.) - Cornetová (Fr.), Bartoliová (11-Fr.) - Govorocovová (Běl.), Andrejev (Rus.) - Tsonga (17-Fr.).

Kurt č. 2: Šafářová (ČR) - Görgesová (17-Něm.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články