Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češky jsou ve finále Fed Cupu

Charleroi - České tenistky postoupily do finálového klání Fed Cupu poté, co porazily Belgii 3:2. Rozhodující bod získaly ve čtyřhře Iveta Benešová s Barborou Záhlavovou-Strýcovou po výhře 2:0 na sety. První dnešní bod získala Petra Kvitová, která porazila Yaninu Wickmayerovou 2:1, ačkoli první set patřil belgické hráčce. Barbora Záhlavová-Strýcová pak podlehla Flipkensové 2:6, 3:6. Soupeřkami Češek ve finále Fed Cupu budou tenistky Ruska, které přehrály Itálii. Z elitní skupiny naopak poprvé v historii sestoupily americké tenistky.

Ve finále Fed Cupu byly české tenistky naposledy před 23 lety v roce 1988. Tehdy Jana Novotná s Helenou Sukovou v barvách Československa soutěž vyhrály.

Ve čtyřhře Benešová se Strýcovou odvrátily tři brejboly. Češky se snažily hrát více deblově než domácí tenistky a tlačily se k síti, na které se dařilo Záhlavové-Strýcové. Čistou hrou vzaly v deváté hře servis Flipkensové a získaly první set. Belgičanky zvýšily ve druhé sadě agresivitu a slavily úspěch brejkem podání Záhlavové-Strýcové. Ta ale stále výborně hrála na síti, často úspěšně přebíhala a ztracený servis získaly Češky vzápětí zpět přes servis Wickmayerové.

Je nám líto, video expirovalo.
Fed Cup 2011

Cesta k úspěchu vedla přes podání Wickmayerové

Rozhodující moment přišel opět při podání Wickmayerové, která se necítila na síti jistě a Češky jí v osmé hře vzaly podruhé servis. Na vítězství šla podávat Benešová, která předloni ztratila z mečbolu s Květou Peschkeovou čtyřhru v semifinále proti USA, ale historie se tentokrát neopakovala. Hned první mečbol Češky využily. Dva důležité české body zajistila ve dvouhrách Petra Kvitová. Světová osmnáctka nejdříve v sobotu porazila Flipkensovou a dnes v třísetové bitvě otočila duel s Wickmayerovou. Dvakrát ve dvouhrách naopak neuspěla Záhlavová-Strýcová.

Češky využily absenci světové dvojky Kim Clijstersové, která se kvůli zranění omluvila. Kapitán Petr Pála nemohl počítat s rovněž zraněnou Lucií Šafářovou (31. hráčkou pořadí WTA). Tenistky napodobily tenisty, kteří se předloni po 29 letech probojovali do finále Davisova poháru, ale na Španělsko nestačili a v Barceloně prohráli 0:5.

Ve finále čekají Rusky

Ruské tenistky v druhém semifinále v Moskvě bez problémů zdolaly oslabené obhájkyně titulu Italky a favoritkami budou i 5. a 6. listopadu ve finále na domácí půdě. Dá se očekávat, že znovu budou spoléhat na světovou trojku Věru Zvonarevovou.

Nedostižné vedení 3:0 nad obhájkyněmi z Itálie zařídila tenistkám Ruska v dnešní třetí dvouhře Zvonarevová po výhře 6:4, 6:2 nad Robertou Vinciovou. Ruský tým využil oslabení soupeře, který do Moskvy přijel bez dvou největších hvězd Francesky Schiavoneové a Flavie Pennettaové. V sobotu ho za postupem nasměrovala Zvonarevová vítězstvím 6:0, 6:2 nad Sarou Erraniovou, Světlana Kuzněcovová pak svedla třísetový souboj s Vinciovou a nakonec vyhrála 6:2, 6:7 a 6:1. Ruské tenistky uspěly v souboji dvou nejúspěšnějších celků Fed Cupu za posledních sedm let a ve finále můžou navázat na triumfy z let 2004, 2005, 2007 a 2008. Itálie ovládla týmovou soutěž loni, předloni a v roce 2006.

Tým USA poprvé sestoupil

Nejúspěšnější tým soutěže, Spojené státy americké, bez sester Williamsových nezvládl barážové utkání v Německu a příští rok tak budou finalistky posledních dvou ročníků v první světové skupině chybět.

Tenistky jsou ve finále
zdroj: AP autor: Yves Logghe
Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články