Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Tenista Veselý vyhrál juniorku Australian Open

Melbourne - Tenista Jiří Veselý vyhrál jako první český tenista juniorku grandslamového Australian Open. Sedmnáctiletý hráč prošel turnajem jako nejvýše nasazený bez ztráty setu a ve finále smetl Australana Luka Savilleho 6:0 a 6:3. Hráč Prostějova tím v Melbourne zkompletoval double, protože se Slovákem Filipem Horanským vyhráli už v pátek i finále čtyřhry. Dvouhru i čtyřhru na juniorském Australian Open naposledy opanoval Dán Kristian Pless před 12 lety.

"Je to něco, co si před turnajem neumíte představit, protože váš čeká šest zápasů proti nejlepším juniorům," popsal své pocity Veselý: "Ale myslím, že jsem hrál celý týden dobře, neztratil jsem set. Je to ohromné!" Příbramský rodák se celý turnaj opíral o výborný servis. Ve finále pustil soupeře jen k jedinému brejku a podával i rychlostí až 213 km/h. Navíc ukázal i pevné nervy a na centrkurtu Roda Lavera svým výkonem umlčel domácí fanoušky.

"Před začátkem jsem byl nervózní, protože jsem hrál poprvé na centrkurtu před australským publikem, což nebylo jednoduché," řekl Veselý. Na kurtu to na něm ale nebylo znát - první set vyhrál za půl hodiny a soupeři nadělil "kanára". Český talent pak sice prohrával na začátku druhého setu 1:3, ale zápas ukončil ziskem pěti her v řadě. Veselý na rozdíl od rok mladšího Savilleho mnohem méně chyboval.

Český junior vyhrál na Australian Open dvouhru vůbec poprvé. Veselý navázal na úspěchy juniorek: loni zde triumfovala Karolína Plíšková, Barbora Záhlavová-Strýcová se radovala dokonce dvakrát v letech 2002 a 2003. Posledním českým chlapeckým juniorským grandslamovým vítězem byl Dušan Lojda na newyorkském US Open 2006. Do dvou až tří let by se chtěl Veselý dostat na okruhu ATP mezi světové hráče, což znamená přiblížit se elitní stovce. Aktuálně figuruje na 864. místě žebříčku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články