Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Jandač: Abychom drželi krok, měli bychom v Evropě zmenšit hřiště

Toronto – Konec vše napraví? Ne tak úplně. Vystoupení českých hokejistů na turnaji plném hvězd rozhodně neskončil fiaskem, ale není ani důvodu pro jásot. Podle zahraničních expertů jsme stavěli na hře gólmanů, bota tlačila především v přesilovkách a ve schopnosti skórovat. Trenér Josef Jandač by s odstupem času nic neměnil. Do budoucna by podle něj bylo dobré v Evropě zmenšit hřiště podle zámořského vzoru.

"Nemůžu říct, že bych něco měnil. Byla to pro všechny obrovská zkušenost. Pro hráče i pro trenéry. Mrzí nás, že nám chyběl jeden bod k postupu do semifinále," zhodnotil vystoupení národního týmu Jandač.

Češi skončili celkově šestí, národní tým za sebou nechal Finy i Spojené státy, které dokázal na závěr základních skupin porazit. Nejhorší momenty si Jandač prožil hned na úvod, kdy Kanaďané rozstříleli český výběr 6:0. "Kanaďané jsou momentálně odskočeni celému světu," podotkl Jandač.

Pořadatelská země v posledních letech vládne hokeji a konkurenci hledá jen těžko. Vyhrává, co se dá. Jak se Kanadě přiblížit? Český kouč vyzdvihl především problém velikosti kluziště. "NHL je dál. Hokej na užším hřišti je jiný. Pokud chceme v Evropě držet krok, měli bychom se domluvit a hřiště co nejvíce zmenšit. Hokej směřuje do rychlosti a užší hřiště tomu napomáhá. Byl bych jednoznačně pro, aby se tohle změnilo," zdůraznil Jandač.

Před startem Světového poháru pasovali zahraniční experti český tým do role outsidera. S tím, že skončí nakonec na šestém místě a nechá za sebou i Spojené státy, nikdo z nich nepočítal.

Základní kámen úspěchu - gólmani

"Češi mají dobré gólmany. Když nastoupil Mrázek, odvedl skvělou práci. A to je jedna z těch věcí, kterou musíte mít, pokud chcete dosáhnout úspěchu," zmínil expert Sportsnet Craig Simpson.

Jandač dlouho nechtěl jasně říct, kdo bude mít na Světovém poháru roli jedničky. Oba gólmani chytali velmi dobře. "Tady se až někdy hystericky pídí po informacích, kdo bude jednička a dvojka. Pamatuju si několik turnajů, kdy se dopředu zvolil brankář, hrál jeden, dva zápasy a nakonec to vůbec nedochytal, jako například na mistrovství světa v Praze. Někdy to pomůže, že brankář má svoji jistotu a klid. Na druhou stranu Mrázek ani Neuvirth toho za národní tým neodchytali tolik, abychom určovali jasnou jedničku. Navíc to byl začátek sezony. Chtěli jsme jim dát rovnocennou šanci," odůvodnil svůj postup český trenér.

Slabina v obraně

"Češi měli vyvážený tým, jenom bohužel nedokázali vstřelit dostatek gólů. Ale to můžete říct o všech týmech, které nepostoupily ze základních skupin. Ačkoli ten tým byl konkurenceschopný, tak se na tomto turnaji odehrálo několik překvapení počínaje americkým zklamáním. Proto nemám důvod český tým kritizovat. Myslím, že do hry dal srdce a maximální nasazení, jen to bohužel nestačilo," podotkl expert americké ESPN Steve Levy.

Expert švédské stanice Viasat Hakan Södergren zdůraznil to, co bylo terčem kritiky už před turnajem – nedostatek ofenzivních obránců. "Měli jste špatnou přesilovku. Nemáte tam hráče na modré čáře, který by přesilovce dominoval. Nemáte tam Židlického nebo někoho takového, jakého pamatuju, když jsem hrával. Vždycky jsme měli strach z vašich obránců na modré čáře. Uměli střílet, mohli přihrávat, uměli udělat kličku. Celý český tým byl tak na 80 procentech kvality a nikdo z toho nevyčníval," uvedl Södergren.

Reprezentace se nevyhnula několika chybám v klíčových okamžicích. "Někdy to vázlo ve spolupráci útoku a obrany, někdy z toho byly i góly, například třetí kanadský – gól, který zápas úplně zlomil," upozornil expert TV Markíza Ján Pardavý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články