Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Běžkotoulky

Konec doby bronzové. Češi berou na paralympiádě zlato a dvě stříbra

Rio de Janeiro - Ke třem bronzům přibyly do české sbírky na paralympijských hrách v Riu další tři medaile včetně té nejcennější. Zlatou medaili získal plavec Arnošt Petráček na trati 50 m znak. Ve stejné disciplíně skončila druhá Běla Třebínová. Stříbro bere i lukostřelec David Drahonínský. Ten po skončení soutěže na proslulém Sambodromu požádal svou přítelkyni o ruku.

Arnošt Petráček
zdroj: Reuters

Petráčkovi dosud cenný kov z paralympijských her unikal, v Pekingu byl na znakařské padesátce čtvrtý a v Londýně pátý. V pátečním finále zvítězil v čase 43,12 sekundy s téměř dvousekundovým náskokem.

"Cesta k tomuhle zlatu pro mne byla velmi náročná. Během přípravy jsem v posledním roce absolvoval několik soustředění - v Itálii, na Kanárských ostrovech nebo závěrečné v Nymburku a to dalo hodně práce," uvedl pětadvacetiletý plavec.

"Před závodem jsem byl ještě hodně nervózní, ale po rozplavbách jsem už věděl, že na to mám a že bude stačit, když to předvedu ještě jednou. To se mi povedlo a je z toho zlatá paralympijská medaile, navíc v evropském rekordu, čehož si moc vážím," řekl Petráček, který byl nejrychlejší už v rozplavbě. Jan Povýšil doplaval ve stejném závodě pátý, k medaili mu chyběla necelá sekunda.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští plavci vylovili z paralympijského bazénu zlato a stříbro

Třebínová přidala stříbro k bronzové medaili ze závodu na 50 metrů volný způsob. Čtyřicetiletá vozíčkářka vybojovala na třech paralympiádách již sedm medailí - tři zlata, dvě stříbra a dva bronzy. Za vítěznou Španělkou Teresou Peralesovou zaostala ve finále časem 44,51 téměř o sekundu a půl.

Drahonínský nestačil až ve finále na Brita Johna Walkera, kterému podlehl těsně 139:141. Čtyřiatřicetiletý lukostřelec, upoutaný na vozík po pádu z balkonu v náměsíčnosti, obhájil stříbro z Londýna, ve sbírce má i zlatou medaili z Pekingu.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články