Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Vrcholy 11. dne OH: Zlatá Bilesová, stříbrný Dostál a prozatím finálová Hejnová

Rio de Janeiro – České favorizované atletky se poperou o medaile. Zuzana Hejnová i Barbora Špotáková s přehledem postoupily do finále svých disciplín - 400 m překážek a oštěpu. Kajakář Josef Dostál se postaral o sedmou medaili pro českou výpravu. K jedné zlaté a pěti bronzovým přidal stříbro za druhé místo v závodě na kilometrové trati. Další z českých aspirantů na cenný kov Martin Fuksa se na stupně vítězů neprosadil, obsadil šesté místo. Američanka Simone Bilesová vyrovnala čtvrtou zlatou medailí gymnastické legendy Věru Čáslavskou, Larisu Latyninovou a Ecaterinu Szabóovou.

Zuzana Hejnová
zdroj: Reuters

Špotáková zaútočí na třetí triumf

Česká fenomenální oštěpařka v druhé kvalifikační sérii hodila 64,65 metru, limit byl rovných 63 metrů. V boji o třetí nejcennější olympijský kov v řadě však bude mít zdatnou soupeřku. Špotáková do Ria odjela jako letošní světová jednička s výkonem 66,87, v kvalifikaci ji ale z této pozice nečekaně sesadila Maria Andrejczyková. Dvacetiletá Polka hodila 67,11 metru a osobní rekord si vylepšila o více než tři metry.

Suverénní Hejnová a ještě suverénnější Muhammadová

Obhájkyně bronzu a dvojnásobná mistryně světa Hejnová vyhrála první semifinále svým nejlepším časem sezony 54,55 sekundy. Její výkon překonala pouze letošní světová jednička Dalilah Muhammadová z USA, která vyhrála třetí běh za 53,89 sekundy, dánská mistryně Evropy Sara Slott Petersenová v něm dosáhla stejného času jako česká rekordmanka. Naopak Denisa Rosolová se do čtvrtečního finále nedostala, v semifinále běhu na 110 metrů překážek vypadl také Petr Svoboda. Jaroslav Bába skončil ve finále čtrnáctý.

Holušovi vyšel rozběh podle představ

Nadějné představení předvedl běžec Jakub Holuša, který hladce postoupil do semifinále olympijského závodu na 1500 metrů. Český mílař vyhrál závěrečný třetí rozběh za 3:38,31 minuty, což byl vůbec nejlepší čas mezi všemi účastníky prvního kvalifikačního kola. Na postup naopak nedosáhly tyčkařky Jiřina Ptáčníková a Romana Maláčová.

Je nám líto, video expirovalo.
Holuša bez problémů prošel rozběhem, tyčkařky přes kvalifikaci neprošly

Dostál nechal na trati všechno

Třiadvacetiletý Dostál, který bude v Riu ještě obhajovat bronz z Londýna na čtyřkajaku, se v roce 2014 stal na kilometrové trati mistrem světa a loni získal na světovém šampionátu v Miláně stříbro. V Brazílii nestačil jen na skvěle finišujícího Španěla Marcuse Walze.

Kenny napodobil Hoye

Dráhový cyklista Pavel Kelemen neuspěl v opravné jízdě 1. kola olympijského závodu v keirinu a vystoupení v Riu de Janeiro tak pro něho skončilo neúspěchem. Úřadující mistr Evropy dojel při druhém pokusu o postup poslední, stejně jako předtím ve své rozjížďce. Vítězem se stal Brit Jason Kenny. V Brazílii tak dosáhl již na třetí zlatou medaili. Díky ní se v historickém přehledu dotáhl na jiného velikána dráhy Chrise Hoye na pozici nejúspěšnějšího britského sportovce v počtu olympijských triumfů. Osmadvacetiletý rodák z Boltonu má nyní na kontě šest zlatých a jednu stříbrnou medaili, tedy přesně stejnou sbírku jako Hoy.

Je nám líto, video expirovalo.
Kenny triumfoval v keirinu a má třetí zlato

Bilesová potvrdila dominanci

Bilesová po zaváhání na kladině, z níž má bronz, jednoznačně vyhrála prostná a také získala čtvrté zlato. Po těsné porážce ve finále víceboje se dočkal olympijského zlata také ukrajinský gymnasta Oleg Verňajev, jenž vyhrál finále na bradlech. V posledním mezinárodním závodě kariéry vybojoval olympijské zlato na hrazdě Němec Fabian Hambüchen.

Brazilské fotbalistky si o titul nezahrají

Fotbalistky Švédska po obhájkyních olympijského zlata Američankách vyřadily v Riu i favorizovanou Brazílii. Po bezbrankové remíze v základní hrací době i prodloužení zvítězily v semifinále 4:3 na penalty. O titul se utkají s Němkami, které porazily Kanadu 2:0. Pro oba týmy jde o premiérovou účast v olympijském finále, dosud hrály nejlépe o třetí místo.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam fotbalu: Brazílie - Švédsko (Ž), SF 1

Australské basketbalistky odjedou bez medaile

Basketbalistky Austrálie podlehly ve čtvrtfinále olympijského turnaje mistryním Evropy ze Srbska 71:73 a poprvé od Barcelony 1992 nebudou mít pod pěti kruhy medaili. Bronzový tým z předloňského mistrovství světa obhajoval v Riu třetí místo, na předchozích Hrách byl třikrát za sebou třetí a jeho medailová série trvala od bronzu v Atlantě 1996.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články