Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Vrcholy 10. dne OH: Bramborový Kudlička, kladivářský rekord, kanoisté ve finále

Rio de Janeiro – Tyčkař Jan Kudlička skončil v olympijské soutěži jen těsně za stupni vítězů. Výkonem 575 cm byl čtvrtý. Úchvatný souboj fenomenálního Francouze Renauda Lavillenieho a Tiaga Braze da Silvy rozhodl na 603 cm Brazilec. V atletických soutěžích padl už třetí světový rekord, postarala se o něj polská kladivářka Anita Wlodarczyková. Gymnastka Simone Bilesová nezíská rekordních pět zlatých medailí, na kladině byla po velké chybě až třetí. Kanoista Martin Fuksa i kajakář Josef Dostál postoupili do úterního finále na kilometrové trati.

Jan Kudlička
zdroj: Reuters

Dramatickým představením tyčkařů vyvrcholil další atletický večer v Riu. Výrazně do něj promluvil i Jan Kudlička, který překonal 550, 565 i 575 na první pokus. Osudnou se mu stala výška ještě o 10 cm vyšší. Sedmý skončil druhý z Čechů Michal Balner. Králem se stal překvapivě Brazilec Da Silva, který překonal 603 cm, a vytvořil tak nový olympijský rekord. O 11 cm si vylepšil svoje maximum. Na Lavillenieho zbylo "jen" stříbro.

Do semifinále běhu na 400 m překážek postoupily Zuzana Hejnová i Denisa Rosolová, s olympijskými hrami se naopak rozloučil překážkář Petr Svoboda.

Fuksa s Dostálem budou bojovat o medaile

Fuksa měl v úvodní rozjížďce technické problémy a nevyužil šanci postoupit do bojů o medaile přímo. Na přední noze má smirkový papír, který se mu po 250 metrech utrhl. "Takže se mi smekla noha. Bylo to nepříjemné, nemohl jsem jet to svoje a lehce jsem se trápil. Rozhodně se na to nevymlouvám," řekl. Druhou jízdu na laguně Rodriga de Freitase ale už zvládl na jedničku.

Dostál vstoupil do Her jasnou výhrou v rozjížďce. Člen bronzového čtyřkajaku z olympiády v Londýně, který se na kilometru stal v roce 2014 mistrem světa a na loňském šampionátu byl druhý, však nemohl postoupit přímo do finále a za hodinu a půl nastoupil do semifinále. V jeho průběhu se držel mezi postupující čtveřicí a v kontaktu s druhým Maxem Hoffem z Německa a Slovákem Peterem Gellem. Nejrychlejší Rus Roman Anoškin soupeřům ujel o více než sekundu.

Wlodarczykové by záviděl i Thor

Polská favoritka soutěže v hodu kladivem Wlodarczyková třetím pokusem hodila 82,29 metru a ke svému historickému maximu z loňska přidala jeden metr a 21 centimetrů. Před Wlodarczykovou dokázali v Riu zlepšit světový rekord o den dříve jihoafrický čtvrtkař Wayde Van Niekerk a hned v úvodní den atletického programu Etiopanka Almaz Ayanaová v běhu na 10 000 metrů.

Je nám líto, video expirovalo.
Světový rekord Anity Wlodarczykové v hodu kladivem

Bilesová pět zlat mít nebude

Gymnastce Bilesové se na kladině stalo osudným salto vpřed. Dopadla na okraj kladiny, zavrávorala a v předklonu se oběma rukama opřela o nářadí. Získala o devět desetin bodu méně než v kvalifikaci a předstihly ji Nizozemka Sanne Weversová a krajanka Lauren Hernandezová. V mužských gymnastických finále na přeskoku i na kruzích triumfovali úřadující mistři světa. Kruhy vyhrál Řek Eleftherios Petrunias, přeskok ovládl Ri Se-kwang z KLDR. Dvě medaile získal Rus Denis Abljazin, který byl stříbrný v přeskoku a bronzový na kruzích.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam sportovní gymnastiky: kruhy (M), přeskok (M), kladina (Ž)

Viviani lepší Cavendishe

Olympijským vítězem v omniu se na dráze v Riu de Janeiro stal Ital Elia Viviani. Britská hvězda silniční cyklistiky Mark Cavendish skončil druhý, bronz si z dráhařského šestiboje odnáší Dán Lasse Norman Hansen. Sedmadvacetiletý Viviani se postaral o první dráhařské zlato pro Itálii po 16 letech. Pětinásobný mistr Evropy, který ale dosud marně čeká na světový primát, nebyl v žádném z šesti dílů horší než sedmý.

López hattrickem napodobil Karelina

Kubánec Mijaín López se stal potřetí za sebou olympijským vítězem v řecko-římském zápase v nejtěžší váhové kategorii. Pětinásobný mistr světa si ve finálovém duelu poradil s úřadujícím světovým šampionem a mistrem Evropy Rizou Kayaalpem z Turecka. López zvítězil 6:0 a oplatil soupeři loňskou porážku z finále MS v Las Vegas. Na celém turnaji proti němu žádný ze soupeřů nezískal ani bod.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam řecko-římského zápasu: do 85 kg, do 130 kg (M)

Pechanová devatenáctá, české akvabely osmnácté

Dálková plavkyně Jana Pechanová skončila v závodě na 10 km devatenáctá, zlato získala Nizozemka Sharon van Rouwendaalová. Akvabely Soňa Bernardová a Alžběta Dufková nepostoupily do dvanáctičlenného finále. V technickém programu, který byl druhou polovinou kvalifikace, klesly ze 16. na 18. příčku.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články