Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Optimista Doktor před finále Fuksy i Dostála: Myslím, že to může být dobré

Rio de Janeiro – Úterní program nabídne hned dvě česká želízka ve finále rychlostních kanoistů. Martin Fuksa se do bojů o medaile kvalifikoval vítězstvím v semifinále, Josef Dostál postoupil ze čtvrtého místa. Podle šéfa české výpravy a dvojnásobného olympijského vítěze z Atlanty Martina Doktora panuje v týmu spokojenost. "Uvidíme, jaké budou podmínky a jak se vyspí. Oba kluci ale s přehledem finálovou účast potvrdili," uvedl. Přímý přenos finále sledujte od 14:00 na ČT sport a našem webu.

Martin Fuksa (vlevo) a Josef Dostál
zdroj: ČTK autor: Alföldi Tibor

Podle Doktora nikdo nepochyboval o tom, že se Fuksa i Dostál dostanou do finále. "Ale je to přece jen finále olympiády a těch lidí, kteří tam chtějí figurovat, je hodně," řekl.

Kanoista Fuksa měl v úvodní rozjížďce technické problémy a nevyužil šanci postoupit do bojů o medaile přímo. Druhou jízdu už zvládl skvěle a skončil první. "Oba kluci měli lehčí semifinále, což je dobře, nemuseli se tolik vydat. U Martina byl na druhém místě italský závodník (Carlo Tacchini, pozn. red.), což bylo velké překvapení. Já jsem za to velice rád, protože jeho trenér je shodou okolností můj bývalý soupeř a velký kamarád, takže se mi i líbilo, že to dojelo v takovémto pořadí," uvedl Doktor.

Je rád, že Fuksa zajel semifinále singlkánoe na 1000 metrů v klidu a pohodě. "V prvních dnech se to tak úplně nezdálo, protože z vln a větru byl trochu nervózní. On je na tom podobně, jak jsem býval já. Jakmile přijdou větší vlny, tak si člověk není jistý. Doufám, že bude hladina ve finále v pohodě, a i když ne, Martin to zvládne," řekl Doktor.

Podle něj je dobře, že si Fuksa věří. "Myslím, že to může být skvělé. Jel velice rozumnou jízdu, úplně profesionálně provedenou, a to mu pomůže fyzicky i psychicky," dodal.

"Čekal jsem nějakou hroznou nervozitu, ale musím říct, že vůbec. Zvládl jsem to dobře. Nervozita po rozjížďce ze mě spadla úplně. Složení semifinále mě potěšilo, na kluky jsem si věřil a jen se to potvrdilo. Jsem nadšený a nemohu se dočkat finále," řekl Fuksa. "Stačí být rychlejší," dodal s úsměvem.

Kanoista Martin Fuksa
zdroj: REUTERS autor: Murad Sezer

Doktor si vybavil, jak prožíval svůj den před finále na olympijských hrách v roce 1996. "Vím, co jsem dělal, protože jsem dělal věci úplně stejně všechny důležité závody. Byl to velice důležitý den. Na startu bylo o jednoho více soupeřů, teď jich jede jen osm. Očekávání tam nějaká byla, ale já si to nepřipouštěl. Šel jsem do závodu s tím, že chci podat maximum, kdyby byla placka, bylo by to skvělé a v závodě jsem věděl, že to může být hodně dobré. Jak se člověk rozjede, tak to vidí," zavzpomínal na své zlato.

Fuksa bude ve startovní listině finále figurovat v sedmé dráze mezi Moldavcem Sergejem Tarnovschim a Pavlo Altukhovem z Ukrajiny. Podle Doktora se není z pohledu dráhy čeho obávat. "Sedmička je šťastná, ta bude dobrá. Být v prostředku je kvůli přehledu malinko lepší, ale na sedmě se dá jet v pohodě," uvedl.

Kajakář Josef Dostál
zdroj: REUTERS autor: Murad Sezer

Kajakář Josef Dostál Dostál vstoupil do Her jasnou výhrou v rozjížďce. Nemohl však postoupit přímo do finále a v semifinále skončil čtvrtý. "Vstřebával dva starty za sebou hůř," řekl Doktor. Na konečném pořadí se podle něj podepsaly i vlny. "Ten závod byl těžký, ale Pepa je bojovník. Nehodnotil bych, že to jel špatně, takticky to zvládl velmi dobře. Věřím, že to bude hodně dobré."

Dostál bude startovat z osmé dráhy. "On jak je těžký, je to pomalejší. Doufejme, že to bude v pohodě," dodal Doktor.

"Byl to hodně těžké, dost to bolelo. Ukázalo to, že favorité žádní nejsou. Bude se to rozdávat podle sportovního výkonu, ostatně jako vždycky," řekl Dostál, nejtěžší a nejvyšší muž ze všech letošních účastníků finále.

Jedničkou závodu je nicméně Němec Max Hoff. "Jasně, to je prostě favorit na vítězství. Ale doufejme, že to bude v pohodě," řekl směrem k Dostálovi.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články