Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Věřil jsem si na rekord, teď musím hlavně zlepšit techniku, plánuje Micka

Rio de Janeiro – České plavání zůstalo na Hrách v Riu bez finálové účasti. Nejblíže k ní měl Jan Micka, který ve své oblíbené disciplíně na 1500 metrů volný způsob skončil dvanáctý a k postupu mezi nejlepší osmičku mu chybělo 3,29 sekundy. Ve srovnání s Hrami v Londýně to znamenalo výrazné zlepšení, přesto o spokojenosti nemohla být řeč. "Na závod jsem si věřil a vůbec jsem si nepřipouštěl, že jsem poslední naděje, abych vylepšil české výsledky," řekl v olympijském studiu České televize.

Jan Micka
zdroj: ČT24

Ve srovnání s časem z londýnských Her se Micka zlepšil o 31 vteřin. "Je to krásné zlepšení, posun o dvanáct míst, a pokud to tak půjde dál, za čtyři roky to bude krásné," plánuje už nyní s úsměvem český plavec.

"Na tenhle závod jsem se dlouho připravoval, hrozně jsem si věřil," připustil Micka. Nervozita z toho, že je poslední českou nadějí na postup do finále a může tak napravit reputaci českých reprezentantů v olympijském bazénu, jej prý nesvazovala. "Nastupoval jsem s čistou hlavou, šel jsem si to užít."

Micka zaostal sedm setin za vlastním rekordem

Do závodu nastupoval s cílem zaplavat si vlastní rekord a vyhrát rozplavbu. "Dojet první v rozplavbě se mi naštěstí podařilo o docela velký kus, ale bohužel sedm setin za svým českým rekordem," zalitoval.

Přitom ještě na 1450 metrech se Micka pohyboval nad úrovní rekordu, v poslední padesátce mu ale došly síly. "Snažil jsem se zrychlit, podobně jako na mistrovství Evropy v Londýně, ale bohužel. Nestačilo to."

Další cíl je vylepšení techniky

Cesta za dalším stlačením vlastního rekordu na 1500 metrů podle něj vede hlavně ve zlepšení techniky: "Chce to zapracovat na technice, mít lepší obrátky, techniku záběru, ale hlavně taky sílu. Když se podíváte na kluky, kteří postoupili do osmičlenného finále, jsou o hlavu větší a mají ruce jako já nohy. Pak se to skloubí dohromady a věřím tomu, že to bude všechno lepší a lepší."

Vystoupení českých plavců v Riu symbolicky uzavřela diskvalifikace ženské polohové štafety na 4 x 100 metrů. "Nevím, co k tomu říct. Bohužel nikomu z nás se nepodařilo překonat osobní rekordy," zalitoval Micka. Výsledky během závěrečného soustředění před Hrami přitom byly více než slibné. "Já jsem plaval osmistovku o osm vteřin rychleji než před mistrovstvím Evropy v Londýně. Ohromně jsem si věřil, bohužel nepodařilo se. Nevím, co se stalo," připustil český plavec.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články