Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Američané si připsali dva body až po boji, těsně vyhráli i Francouzi

Rio de Janeiro ‒ Nečekané komplikace měli američtí hráči ve svém třetím zápase na olympijských hrách s Austrálií. Ztrátu pěti bodů po poločase dokázali zvrátit až v poslední čtvrtině a stále si tak drží stoprocentní bilanci. Francouzští basketbalisté zvládli klíčový souboj se Srbskem, přičemž jejich soupeři si naopak druhou porážkou postupové šance zkomplikovali.

Stefan Markovic při útoku proti francouzské obraně
zdroj: Reuters autor: Mark Ralston

Konečná výhra Američanů 98:88 příliš nevypovídá o tuhém boji, který s Australany v Carioca Aréně svedli. S celkovými třiceti body za protinožce exceloval především rozehrávač Patty Mills.

Australané už před utkáním vyhlašovali, že se výběru hvězd z NBA nebojí, a svá slova splnili. Favoritovi byli od začátku vyrovnaným soupeřem a v prvním poločase byli dokonce lepší. Těžili z toho, že ve svém středu mají šest hráčů se zkušenostmi z NBA včetně jedničky draftu 2005 Andrewa Boguta. Nepoustěli svoje soupeře do častých útoků a sami byli velmi úspěšní v pokusech za dva body.

"Říkali jsme si, že bychom na ně mohli mít, a v prvním poločase jsme to taky potvrdili. Víme, že můžeme hrát s každým," řekl Matthew Dellavedova z týmu šampiona NBA Clevelandu.

Naopak velmi nízká úspěšnost střelby trápila po celý zápas americké basketbalisty. Světlou výjimkou byl Carmelo Anthony s osmi proměněnými hody za tři body. Právě díky jeho trefě sedm minut před koncem si USA vypracovaly rozhodující náskok, který si udržely až do konce. 

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam basketbalu Austrálie - USA (M)

Anthony je už ostatně na svých čtvrtých Hrách, a stal se klíčovou postavou utkání. A také novým střeleckým rekordmanem USA na olympijských hrách, s 289 body vede historickou statistiku před LeBronem Jamesem (273), následují David Robinson (270), Michael Jordan (256) a Charles Barkley (231). "Samozřejmě, že jsem o tom během utkání věděl. Také spoluhráči mi to připomínali. Na konci zápasu jsem byl v laufu," řekl Anthony. 

"Pro tenhle tým to byl první skutečný mezinárodní zápas," řekl kouč Američanů Mike Krzyzewski s připomínkou předchozích hladkých výher nad Čínou a Venezuelou. "Tam jsme byli o moc lepší, teď to byl opravdový svět. Porazili jsme sakra dobrý tým. Jak se normálně jezdí na dálnici rychlostí 55 mil za hodinu, tak tenhle zápas se odehrál v levém jízdním pruhu - bez omezení rychlostí," dodal.

"Nemyslím, že jsme sehráli nejlepší zápas, ale zvládli jsme to," řekl Anthony a odmítl, že by byl strůjcem vítězství. "Dneska jsme se semkli jako tým, hoši se doplňovali v různých činnostech," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam basketbalu Venezuela - Čína (M)

Těsná výhra i Francouzů

Francie začala výborně a po pěti a půl minutách už měla náskok 16 bodů (20:4). Srbové snižovali, ale až v závěru třetí čtvrtiny předvedli sedmibodovou šňůru, která jim poprvé v utkání přinesla vedení. Vůbec ale nezvládli koncovku a v posledních třech a půl minutách nedali ani bod. Naopak nejlepší střelec zápasu Nando De Colo vrátil Francii na dostřel a půl minuty před koncem zařídil výhru Tony Parker, který dal za celý zápas jen šest bodů.

De Colo nastřílel 22 bodů, pivot Boris Diaw přidal 11 bodů, devět doskoků a devět asistencí. Srbsko táhli rozehrávač Miloš Teodosič s 10 body a devíti asistencemi a pivot Miroslav Raduljica s 16 body. Tyto body by mohly stačit na Čínu, se kterou se Srbsko utká o účast ve čtvrtfinále.

V zápase posledních dvou celků skupiny A si Venezuela poradila s Čínou 72:68. Oba celky však stále mají šanci na postup.

Basketbal, muži, 10. a 11. srpna

Skupina A

Francie - Srbsko 76:75 (26:17, 14:19, 17:24, 19:15)
Austrálie - USA 88:98 (29:29, 54:49, 67:70)
Venezuela - Čína 72:68 (25:13, 38:35, 51:50)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články