Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Francouzi si smlsli na Kataru, druhé vítězství slaví i Němci, Dánové a Slovinci

Rio de Janeiro – Francouzští házenkáři potvrzují roli hlavních favoritů olympijského turnaje, o čemž se tentokrát přesvědčili Katařané. V repríze finále loňského světového šampionátu deklasovali svého soupeře 35:20. Podruhé triumfovalo také Německo, které zvládlo vyrovnané střetnutí s Polskem, Dánové jednozačně porazili Tunisko a Slovinci dotáhli do zdárného konce duel proti domácí Brazílii.   

Radost francouzských házenkářů
zdroj: Reuters autor: Marko Djurica

Katařané se chtějí na olympijských hrách etablovat jako skuteční medailoví favorité, zápas s Francií jim ovšem hrubě nevyšel. Od úvodních minut tahali za kratší konec provazu a nakonec prohráli rozdílem třídy 20:35. Útoky Nikoly Karabatiče dělaly jejich obraně obrovské problémy, střelecky se činil také sedmigólový Abalo.

Defenzivu házenkářů ze země galského kohouta navíc držel spolehlivými zákroky devětatřicetiletý brankář Omeyer. Francouzi dominovali zejména po změně stran, kdy zatížili skóre soupeře devatenácti přesnými zásahy a potvrdili roli hlavních aspirantů na titul.

Duel Německa s Polskem byl napínavý po celých šedesát minut hry. Oba výběry se snažily hrát s velkým zřetelem na defenzivu. Druhé vítězství nicméně zaznamenali němečtí házenkáři, naopak Poláci odešli opět poraženi. 

K zisku kýžených bodů jim nepomohlo ani deset gólů Bieleckiho. Tým našich západních sousedů těžil zejména ze střelecké potence dua Gensheimer-Kuhn a po vítězství 32:29 má nakročeno do play-off.

Podruhé triumfovali také Dánové a Slovinci. Severský tým v utkání s Tuniskem jednoznačně dominoval. Nakonec zvítězil rozdílem osmi branek 31:28. Vidět byla především dvojice Mortensen-Svan, která rozvlnila síť za zády gólmana Missaouie osmi přesnými zásahy.

I Slovinci potvrdili výbornou formu. Proti domácí Brazílii měli od počátku navrch, což nejlépe dokumentuje skutečnost, že ani jednou během duelu neprohrávali. Trojice Janc-Dolenec-Bombac se postarala o více než polovinu branek vítězného mužstva. Prapor pořadatelské země držel osmigólový Chiuffa, k němuž se ovšem žádný ze spoluhráčů výrazněji nepřidal.

V téže skupině mají velké problémy Švédové, stříbrní medailisté z předcházejících olympijských her. Po porážce s Německem nestačili Seveřané ani na Egypt. Většinu střetnutí si přitom udržovali mírné vedení, hektický závěr však patřil soupeři. Ofenzivu faraonů dirigoval kanonýr Sanad, jenž skóroval sedmkrát.

Největší drama nabídl fanouškům ve Future Areně zápas mezi Chorvatskem a Argentinou. Obě mužstva se během duelu přetahovala o každou branku. Rozuzlení přinesla až poslední minuta, kdy po chybě Jihoameričanů musel zatáhnout za záchrannou brzdu Portela a následný sedmimetrový hod s přehledem proměnil Duvnjak, čímž definitivně převážil misky vah na stranu Chorvatů, kteří vyhráli 27:26.

Olympijské turnaje házenkářů

Skupina A:

Katar - Francie 20:35 (13:16),

Tunisko - Dánsko 23:31 (10:17)

Argentina - Chorvatsko 26:27 (15:14)

Skupina B:

Německo - Polsko 32:29 (16:14)

Brazílie - Slovinsko 28:31 (13:16)

Egypt - Švédsko 26:25 (12:13)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články