Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Kdyby byl Phelps zemí, byl by jednou z nejúspěšnějších v historii Her

Fenomenální americký plavec Michael Phelps nasbíral během svých účastí pod pěti kruhy dvacet jedna zlatých medailí. Britská BBC porovnala jeho dosavadní zisk olympijských prvenství s historickou bilancí jednotlivých národních států a vyšel z toho zajímavý závěr. Kdyby byl totiž Phelps zemí, byl by momentálně 34. nejúspěšnější.

Michael Phelps
zdroj: Reuters autor: David Gray

Své sportovce má na letošní olympiádě 206 států. Velké většině z nich se doposud nepodařilo vybojovat tolik nejvyšších stupínků, kolik ikoně světového plavání.

Domácí Brazílie nasbírala v historii olympijských her 24 zlatých medailí (aktuální stav k 9.8.2016), to je jen o tři více než jich má na svém kontě Phelps.

Horší než Phelps je třeba Argentina, Rakousko, Jamajka, Mexiko či více jak miliardová Indie, ale i Česko, to pokud počítáme úspěchy v jeho samostatné éře. Těch bylo čtrnáct, českoslovenští sportovci se na LOH postarali o celkem 49 prvních míst.

Sbírku olympijských triumfů může Phelps rozšířit ještě v polohovce na 200 metrů, na motýlkářské stovce a v závěrečné štafetě na 4 x 100 metrů polohový závod.

Zdroj
ČT sport, BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články