Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dostihy 2024

Číňané si stěžují na nesprávnou vlajku. Byla přitom vyrobena v Číně

Rio de Janeiro - Když na zahajovacím ceremoniálu Lej Šeng vedl početnou čínskou výpravu, nad zlatým šermířem z Londýna vlála nesprávná vlajka. Nebyl to přitom jediný případ, kdy byla v Riu použita špatná verze čínské vlajky. Číňané si už na nesprávné vlajky stěžovali u organizátorů, zástavy přitom byly vyrobeny v jejich domovině.

Nesprávná verze čínské vlajky vlála nad celou čínskou výpravou při zahájení, ale také při vyhlašování medailových úspěchů. Na chybu jako jeden z prvních upozornil moderátor státní televize CCTV Čchuej Jung-jen a uvedl, že "taková chyba se stávat nemůže". Jenže ani po několika dnech problém stále nebyl napraven.

Rozdíl mezi pravou a nesprávnou verzí čínské vlajky je pro oko mezinárodního diváka hůře rozpoznatelný, Číňanům je ale poměrně zřejmý. Oproti správné verzi je na vlajce v Riu velká hvězda v podstatně větší velikosti. Čtyři postranní hvězdy pak nejsou rozesety do dostředivé pozice na pomyslné ose okolo hlavní hvězdy, ale horizontálně.

Olympijští organizátoři přitom uvedli, že všechny vlajky byly schváleny jednotlivými národními týmy. A co víc, všechny olympijské vlajky byly podle hongkongského deníku South China Morning Post vyrobeny přímo v Číně - tudíž i ta čínská. 

Šéf čínského konzulátu v Riu v pondělí uvedl, že za chybu může hlavně zahraniční firma, která zakázku zadávala. Člen čínského olympijského týmu zase pekingskému Global Times sdělil, že za chybu mohou brazilské úřady. Každopádně už byla zjednána náprava - organizační výbor již výrobce zkontaktoval s tím, aby dodal správnou verzi vlajek.

Zdroj
South China Morning Post, news.com.au

Hlavní zprávy

Nejčtenější články