Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Brazilci znovu jen remizovali, Portugalci a Nigerijci postupují

Rio de Janeiro – Brazílie se trápí, na domácím turnaji jen remizovala a znovu neskórovala. S Irákem se rozešla s výsledkem 0:0. Prvními čtvrtfinalisty olympijského turnaje se stali fotbalisté Portugalska a Nigérie. Hráči ze země úřadujících evropských šampionů o tom rozhodli výhrou 2:1 nad Hondurasem, Super Orli zase triumfem 1:0 nad Švédskem. Čtyři přesné zásahy Ericka Gutiérreze dopomohly Mexičanům k demolici Fidži a gólové hody viděli fanoušci také během souboje Německa s Koreou. Přesná trefa Serge Gnabryho z druhé minuty nastavení určila konečný stav 3:3.

Neymar
zdroj: Reuters

Brazílie stejně jako před třemi dny s Jihoafrickou republikou nenašla cestu, jak překonat obranu soupeře, a hrozí jí vyřazení už po základní skupině. Ve středu musejí Neymar a spol. proti Dánům zvítězit.

Olympijské zlato je jedinou z velkých trofejí, která Brazilcům ve fotbalové sbírce chybí. I tentokráte měli několik šancí, ale v koncovce zklamali. Renato Augusto nastřelil na konci prvního poločasu břevno, v závěru zápasu pak netrefil prázdnou branku. Iráčané zase na začátku utkání poslali míč do tyče.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam fotbalu Brazílie - Irák (M)

 Střetnutí Portugalska s Hondurasem v rámci skupiny D bylo soubojem týmů, které svoje první zápasy vyhrály. Stoprocentní však zůstali po druhém duelu pouze Jihoevropané, jimž triumf vynesl jistotu play-off.

Přitom vstup do utkání neměli vůbec dobrý. Už po třiceti vteřinách se ujal vedení Honduras po přesné trefě Elise. Portugalsko ale ještě během první pětačtyřiceti minutovky dokázalo duel otočit. Nejprve se trefil Figueiredo a konečný triumf 2:1 trefil Paciencia, pro něhož to byla druhá trefa na turnaji a opět vítězná.

Ve hře o postup ze skupiny se udržela v "déčku" i Argentina. V duelu, v němž padly dvě červené karty, vyhrála 2:1 nad Alžírskem a o play-off si to rozdá s Hondurasem. Africký tým, jenž má na kontě 0 bodů naopak už šanci na postup nemá.

Erick Gutiérrez slaví jednu ze svých branek v zápase s Fidži
zdroj: REUTERS autor: Fernando Donasci

Kromě Portugalska už je jen jeden tým stoprocentní, a to Nigérie. Super Orli po přestřelce s Japonskem svedli mnohem klidnější duel se Švédskem a opět se jim podařilo triumfovat o gól. O triumfu 1:0 a postupu rozhodl už ve čtyřicáté minutě Sadiq.

Mnohem gólovější byly střetnutí ve skupině C, kde zazářil zejména Mexičan Gutiérrez, jenž jako druhý hráč na turnaji nasázel v jednom zápase čtyři branky. Obhájci zlata z Londýna ale po prvním poločase zápasu s Fidži byli blízko senzační prohře, když prohrávali 0:1. V druhé půli ale zavelel k obratu mladý záložník a především díky němu si Mexičané připsali povinné tři body.

Ještě větší drama proběhlo v zápase Německa s Jižní Koreou. Když v sedmaosmdesáté minutě vstřelil Hyun-Jun Suk gól na 3:2, vše nasvědčovalo, že se z výhry bude radovat asijský tým. Remízu 3:3 ovšem v druhé minutě nastavení zajistil druhým gólem v utkání Gnabry.

Nejméně branek zatím padá ve skupině A, v níž hraje i domácí Brazílie. Tu teprve druhý duel čeká. Jediný gól po třech zápasech padl v utkání Dánska s Jihoafrickou republikou. Postaral se o něj Dán Skov, jenž kromě výhry 1:0 přiblížil Seveřany postupu.

Fotbal - muži:

Skupina A (Brasília): Dánsko - JAR 1:0 (1:0) Branka: 70. Skov. Brazílie - Irák 0:0.

Skupina B (Manaus): Švédsko - Nigérie 0:1 (0:1) Branka: 40. S. Umar. Japonsko - Kolumbie 2:2 (0:0) Branky: 67. Asano, 74. Nakadžima - 59. Gutiérrez, 65. vlastní Fudžiharu.

Skupina C (Salvador): Mexiko - Fidži 5:1 (0:1) Branky: 48., 56., 58. a 73. Gutiérrez, 67. Salcedo - 11. Krishna. Německo - Korea 3:3 (1:1) Branky: 33. a 90.+2 Gnabry, 55. Selke - 25. Hwang Hi-čchan, 57. Son Hung-min, 86. Jun Suk-jong.

Skupina D (Rio de Janeiro): Portugalsko - Honduras 2:1 (2:1) Branky: 21. Figueiredo, 36. Paciencia - 1. Elis. Argentina - Alžírsko 2:1 (0:0) Branky: 47. Correa, 70. Calleri - 64. Bendebka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články