Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Van Der Breggenová ovládla silniční závod, který znovu poznamenaly pády

Rio de Janeiro – Nizozemka Anna Van Der Breggenová vyhrála dramatický závod žen v silniční cyklistice. Nizozemská závodnice dostihla na posledních metrech Američanku Maru Abbottovou a dosprintovala si pro triumf. Na pódium ji doprovází Švédka Emma Johanssonová a Italka Elisa Longo Borghiniová. Na Abbottovou zbylo nakonec až čtvrté místo. Těžký pád měla Annemiek Van Vleutenová, která vedla, avšak nezvládla jednu ze zatáček ve sjezdu a závod nedokončila.

Anna Van Der Breggenová
zdroj: Reuters autor: Paul Hanna

Šestadvacetiletá Van Der Breggenová vystřídala na olympijském trůnu krajanku Marianne Vosovou. Obhájkyně zlata z Londýna a mimořádně všestranná cyklistka se musela spokojit s devátou příčkou, další z hlavních favoritek Britka Elizabeth Armitsteadová dojela pátá.

Závod na 136,9 kilometru měl mimořádně dramatický závěr. V čele byly ještě při posledním sjezdu další Nizozemka Annemiek van Vleutenová s Američankou Marou Abbottovou. Jenže Van Vleutenová měla hodně ošklivý pád necelých 11 kilometrů před cílem, když dostala v zatáčce smyk a po dopadu na obrubník se dlouho vůbec nehýbala. Podle prvních informací utrpěla těžký otřes mozku, ale je mimo ohrožení života.

"Když jsme tam viděly ležící Annemiek, hodně mě to vystrašilo. Chvíli mi trvalo, než jsem se vzpamatovala, ale bylo třeba začít znovu závodit," popsala nelehké chvíle Van der Breggenová. Přiznala, že pro ni bylo hodně důležité povzbuzení od soupeřky Johanssonové. "Jdeme na to, uděláme to pro Annemiek," řekla jí Švédka. "Když jsem tak viděla ceduli značící 150 metrů do konce závodu, jen jsem si tak pomyslela, že to nemůže být pravda. Je to opravdu neuvěřitelné," jásala Van der Breggenová.

Abbottová sice krátce poté najela na závěrečnou rovinu se čtyřicetivteřinovým náskokem, jenže stíhací jízdě tria pozdějších medailistek v posledních metrech neodolala a vyčerpaná dojela bez cenného kovu. "Nevěřila jsem tomu. Jen jsem si pomyslela: 'Bože můj, já snad můžu opravdu vyhrát'. A pak jsem se podívala pod ramenem, byly tam a předjely mě. Byl to zlomek sekundy, kdy jsem pomyslela na vítězství a pak... Je to hrozný pocit," prohlásila Abbottová.

Olympijský závod v silniční cyklistice žen:

1. Van der Breggenová (Niz.) 3:51:27, 2. Johanssonová (Švéd.), 3. Longová Borghiniová (It.) všechny stejný čas, 4. Abbottová (USA) -4, 5. Armitsteadová (Brit.), 6. Niewiadomová (Pol.), 7. Oliveiraová (Braz.), 8. Neffová (Švýc.) všechny -20. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články