Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Choupenitch vypadl hned v úvodu, zlato slaví ve fleretu Garozzo

Rio de Janeiro – Novým olympijským šampionem ve fleretu se stal Daniel Garozzo z Itálie. Český reprezentant Alexander Choupenitch vypadl hned v úvodním kole s obhájcem stříbra Aláldinem Abúelkásimem z Egypta po porážce 8:15. Ani Afričan si však soutěže příliš neužil, hned v osmifinále ho vyřadil vítězný Ital.

Alexander Choupenitch na olympijském turnaji
zdroj: Reuters autor: Issei Kato

Dvaadvacetiletý Choupenitch držel se světovou devítkou krok do stavu 3:3, pak se africkému šampionovi povedlo získat tři body za sebou a českému talentu se začal sen o úspěchu rozplývat. Egypťan odskočil až do šestibodového vedení (10:4), a to už si s přehledem pohlídal.

"Moc dobře to nevypadalo. On duel zvládl lépe takticky a zkušeně. Dostal jsem první zásahy, které jsem měl dát. Pak už jsem ho tlačil a už to bylo jeho, to potřeboval," řekl Choupenitch. "Když prohráváte o pět zásahů, je soupeř na vlně a těžko se s tím něco dělá. On pak všechno trefil. Byl prostě lepší," uznal.

Chtěl se od favorita držet na delší vzdálenost. "Ze začátku jsem pár ran na rameno trefil, ale on to pak rychle zkracoval a na mně se trochu podepsala nervozita a buď to šlo vedle, nebo na pas. Nevím, jestli to bylo atmosférou, ale když dostanete pár zásahů za sebou, tak znejistíte a už nejsou útoky tak důrazné," řekl.

Dvakrát během utkání vyměnil svůj fleret. Poprvé sám, protože zbraň dobře necítil. "Mám na to právo. A podruhé svítil bíle, nefungoval, tak mi to řekli rozhodčí, abychom nezdržovali přenos," vysvětlil šermíř a doplnil: "To mě neovlivnilo, nehraje to žádnou roli."

Choupenitch, který měl stejně jako jeho soupeř v prvním kole volný los, byl prvním českým šermířem v akci na olympijských hrách po 20 letech. V úterý se na planši v Riu představí ještě kordista Jiří Beran, kterého na úvod čeká Brazilec Athos Schwantes.

Dvaadvacetiletý Garozzo na cestě k životnímu triumfu svedl největší bitvu právě s Abúelkásimem, kterého porazil 15:13. V duelu o zlato byl jeho soupeřem o dva roky starší vicemistr světa a světová žebříčková jednička Američan Alexander Massialas a po vítězství 15:11 se Garozzo stal prvním italským šampionem ve fleretu po 20 letech.

V duelu o bronz Rus Timur Safin porazil 15:13 britského soupeře Richarda Kruseho. Obhájce zlata Lej Šeng z Číny nevyhrál v Riu ani zápas.

Muži - fleret:

Finále: Garozzo (It.) - Massialas (USA) 15:11. O 3. místo: Safin (Rus.) - Kruse (Brit.) 15:13. Další pořadí: 5. Meinhardt (USA), 6. Avola (It.), 7. Čchen Chaj-wej (Čína), 8. Toldo (Braz.), ...26. Choupenitch (ČR).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články