Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Překvapení na start, Brazílie jen remizovala. Korejci dali Fidži osm gólů

Brasília – Velké překvapení přinesly úvodní zápasy olympijského turnaje fotbalistů. Domácí favorit z Brazílie uhrál pouze remízu 0:0 s JAR, jež navíc hrála půl hodiny v deseti. Vítězství si naopak připsalo Portugalsko za výhru nad Argentinou 2:0. Největší kanonádu spustila Jižní Korea při triumfu nad Fidži v poměru 8:0. Ještě o branku více padlo v duelu Nigérie s Japonskem, který ovládl africký celek 5:4.

Jediná skupina, která nenabídla ani gól, bylo "áčko". V nejsledovanějším utkání úvodních měření sil roli favorita nezvládla Brazílie. Domácí výběr v sestavě s Neymarem sice Jihoafrickou republiku jasně přestřílel a závěrečnou půlhodinu hrál s výhodou jednoho muže v poli, gól však nedal.

Neujala se ani střela největší hvězdy turnaje, ani tutovka Gabriela Jesuse, jenž místo odkryté branky trefil tyč. Selecao tak po závěrečném hvizdu vyprovodilo bučení fanoušků.

Příliš vzruchu nenabídlo ani druhé střetnutí skupiny mezi Dánskem a Irákem, které mužský turnaj odstartovalo. Více aktivní, co se týče držení míče i střelby, byli Iráčané, kteří měli i v závěru největší šanci zápasu. Teč Mahdiho Kamila do protipohybu brankář Jeppe Hojberg lapil a udržel čisté konto.

Nigérie zvládla přestřelku, Švédsko s Kolumbií si body podělilo

Do čela skupiny B se po prvním hracím dnu dostala Nigérie. Africkému týmu k tomu pomohla výhra v přestřelce proti Japonsku. Duel nakonec skončil 5:4 a hned pět branek padlo už v první polovině. Největší hvězdou utkání se stal záložník Oghenekaro Etebo, jenž se mezi střelce zapsal hned čtyřikrát.

I druhé utkání mezi Švédskem a Kolumbií bylo bohaté na góly. Fanoušci viděli hned čtyři zásahy do černého, po dvou v každém poločase. Do vedení se dostali Jihoameričané díky brance Tofila Gutierreze. Dvě minuty před odchodem do kabin ale srovnal krásnou ranou Mikael Ishak.

Seveřané poté zápas otočili po dorážce Astrita Ajradeviče. Kolumbijci však ještě dokázali vyrovnat. Čtvrt hodiny před koncem rozhodčí pískl penaltu za hru rukou a na 2:2 vyrovnal Dorlan Pabón.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam fotbalu mužů Nigérie - Japonsko

Jižní Korea si zastřílela, Němci zachránili remízu

Nejvyšší výhru z úvodních zápasů zaznamenala Jižní Korea, která ve skupině C rozdrtila Fidži. Přitom první půle brankové hody nenaznačovala. Favorit ji sice vyhrál, ale i díky neproměněné penaltě jen v poměru 1:0. Jedinou branku dal Ryu Seung-Woo.

Druhá část se však změnila ve vzraždění neviňátek. Po hodině hry Jihokorejci během 120 sekund nasázeli tři branky, což Fidžany zlomilo a do konce zápasu ještě inkasovali čtyřikrát. Utkání tak skončilo debaklem 0:8 a největší hvězdou byl střelec vítězné branky Ryu Seung-Woo, jenž zaznamenal hattrick.

Duel Německa s Mexikem vítěze nenašel, i když dvakrát byli blíže třem bodům Jihoameričané, které po změně stran jako první poslal do vedení Oribe Peralta. Za evropský výběr ovšem odpověděl Serge Gnabry. Mexičané svému soupeři ještě jednou dokázali odskočit díky zásahu Rodolfa Pizzara. Za Němce ale na konečných 2:2 vyrovnal Matthias Ginter.

Portugalsko i Honduras slavily tři body

Týmy Portugalska a Argentiny do Ria největší hvězdy nepřivezly, vzájemné střetnutí v rámci skupiny D přesto nabídlo pěknou a dramatickou podívanou s celou řadou velkých příležitostí, kterou rozhodla druhá polovina.

V té padly hned dva góly a oba skončily v síti Argentiny. Jako první se trefil v šestašedesáté minutě Goncalo Paciencia, jenž zamířil z hranice vápna pěknou střelou přesně k tyči. Na konečných 2:0 pak uzavřel šest minut před koncem Pité po velké chybě brankáře Geronima Rulliho, jemuž dalekonosný míč prošel pod rukama.

"Déčko" bylo jedinou skupinou, kde slavily vítězství dva týmy. Z třech bodů se totiž v dramatické podívané radoval také Honduras, který porazil Alžírsko 3:2. Po prvním poločase vedli Středoameričané 2:0. Alžířané poté snížili, jenže vše rozhodla chyba brankáře, po které Honduras odskočil. Africký tým pak dokázal pouze snížit.

Skupina A

Irák–Dánsko 0:0 

Brazílie - Jižní Afrika 0:0


Skupina B :

Švédsko - Kolumbie 2:2 (1:1)
Branky: 43. Ishak, 62. Ajdarevic - 17. Gutiérrez, 75. Pabón z pen.

Nigérie - Japonsko 5:4 (3:2)
Branky: 10., 42., 52. z pen. a 66. Etebo, 6. Sadiq - 9. Koroki z pen., 12. Minamino, 70. Asano, 90.+5 Suzuki. 

Skupina C

Mexiko - Německo 2:2
Branky: 52. Peralta, 61. Pizarro - 58. Gnabry, 78. Ginter

Jižní Korea - Fidži 8:0 (1:0)
Branky: 32., 63. a 90.+3 Ryu Sung-u, 62. a 63. Kwon Čhang-hun, 77. a 90. Suk Hjon-čun, 72. Son Hung-min z pen. 

Skupina D 

Honduras–Alžírsko 3:2 (2:0) 
Branky: 13. Quioto, 33. Pereira, 79. Lozano - 68. Bendebka, 85. Búnedžáh.

Portugalsko - Argentina 2:0 (0:0)
Branky: 66. Paciencia, 84. Pité. 

Hlavní zprávy

Nejčtenější články