Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Profil sportu: Triatlon

Triatlon patří mezi nejmladší olympijské sporty, přestože tradice měření sil v různých disciplínách je podstatně starší. Premiéru pod pěti kruhy zažil v roce 2000. Historie závodu, který kombinuje běh, plavání a jízdu na kole, se ovšem začala psát už ve dvacátých letech 20. století.

Vendula Frintová
zdroj: ČTK/DPA autor: Kai Schwörer

O největší popularizaci triatlonu se postaral havajský Iron Man. Jeho obrysy vznikly v roce 1977 při debatě mezi členy havajských běžeckých a plaveckých klubů, zda mají lepší kondici plavci či běžci. Když se k tomu přidal článek ve Sports Illustrated, že nejzdatnějším sportovcem světa je cyklista Eddy Merckx, byl jen krůček k zorganizování závodu, který kombinoval tři existující soutěže.

Havajský Iron Man se stal pojmem a jeho distance (3,8 km plavání, 180 km na kole a 42,2 km běhu) z něj dělaly přeci jen poněkud specifickou sportovní událost. Postupně tedy vznikaly i kratší varianty. V polovině 80. let to bylo 1,5 km plavání, 40 km na kole a 10 km běhu. A tato varianta dostala vizionářský název – olympijská.

Olympijské závody v triatlonu probíhají:

18. srpna (muži) a 20. srpna (ženy)

Místo startu:

Forte de Copacabana

Soutěže:

2 – individuální závod mužů a žen

Počet účastníků:

110 účastníků z 42 zemí rozdělených do dvou soutěžních kategorií

Česká účast:

Vendula Frintová

Mezinárodní triatlonová unie vznikla v roce 1989 a záhy začala bojovat o přijetí do olympijské rodiny. Dočkala se o jedenáct let později, kdy soutěže pod pěti kruhy hostilo australské Sydney.

Závod začínal i končil u symbolu města – opery. Přišlo 300 000 diváků, kteří mimo jiné sledovali i snahy českého závodníka Jana Řehuly. Z vody se dostal třináctý, a jelikož se v cyklistické části držela skupina pohromadě, rozhodoval běh. Řehula ho sice zahájil jako čtyřiadvacátý, do cíle však doběhl senzačně třetí.

Na slavné brazilské pláži Copacabana, odkud budou moci diváci letošní závod sledovat, se rovněž očekává početná kulisa. Mezi startujícími nicméně nebude vítěz posledních tří ročníků Světového poháru a stříbrný medailista z Her v Londýně Javier Gómez. Španělský šampion si během přípravy poranil loket při nehodě na kole.

Jeho neúčasti budou chtít využít především obhájce titulu Alistair Brownlee a jeho mladší bratr Jonathan z Velké Británie. Na stupně vítězů ovšem může pomýšlet také Gómezův krajan Mario Mola, jenž v rámci hodnocení Světového poháru skončil dvakrát po sobě druhý. 

Ženskou suverénkou posledních let je Gwen Jorgensenová. Třicetiletá Američanka opanovala předchozí dva ročníky Světového poháru a bude útočit na svou první olympijskou medaili. Za její největší soupeřky v boji o nejcennější kov lze označit novozélandskou triatlonistku Andreu Hewittovou a krajanku Sarah Truovou. 

Závodu se zúčastní také česká reprezentantka Vendula Frintová. Rodačku z Náchoda čeká již třetí měření sil pod pěti kruhy. V Pekingu 2008 obsadila třiadvacáté místo, v Londýně skončila patnáctá.

Zdroj
ČT sport, Wikipedia, rio2016.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články