Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Profil sportu: Stolní tenis

Vznikl v roce 1880 jako zábavná a nenáročná forma tenisu na zpestření po večeři. Přesně za 108 let se v Soulu stal součástí oficiálních olympijských sportů. Od hry s ořezaným špuntem od šampaňského se vyvinul v profesionální sport s širokou fanouškovskou základnou. Češi zatím nikdy na medaili nedosáhli, přestože hned při premiéře pod pěti kruhy byla blízko Marie Hrachová, která skončila čtvrtá. Stejného umístění dosáhl i Petr Korbel v Atlantě 1996. 

Iveta Vacenovská
zdroj: ČT24

Sportu, jenž je originálně zvaný "whiff whaff", dnes stolní tenis nebo "ping-pong", jednoznačně dominují Číňané. Z celkových osmadvaceti zlatých medailí, které se rozdávaly od roku 1988, jich rovnou čtyřiadvacet mířilo do největší asijské země.

Jediným Evropanem, jenž narušil asijskou nadvládu na olympijských hrách, je Švéd Jan-Ove Waldner. V Barceloně 1992 opanoval mužský turnaj, když ve finále porazil dalšího zástupce starého kontinentu, Jeana-Philippa Gatiena z Francie. 

Samotná hra doznala od svého zrodu výrazných změn. Knihy, které se při prvotní formě sportu používaly, byly nahrazeny síťkou. Postupný přerod na sportovní odvětví umožnila také výroba míčku z celuloidu, díky čemuž se jeho odskok na stole stal pravidelným a předvídatelným.

Olympijské turnaje ve stolním tenise probíhají:

Od soboty 6. srpna do středy 17. srpna

Stadion:

Riocentro - Pavilon 3

Soutěže:

4 – individuální turnaje mužů a žen, týmové soutěže mužů a žen

Počet účastníků:

172: 86 mužů a stejný počet žen z 56 zemí (každý stát může reprezentovat maximálně šest sportovců – dva muži a dvě ženy v individuální soutěži a jeden další zástupce v soutěžích družstev), týmového klání se zúčastní šestnáct zemí (šest států bude zastupovat jednotlivé kontinenty a zbylých deset se kvalifikovalo dle světového žebříčku) 

Česká účast:

Lubomír Jančařík, Dmitrij Prokopcov, Iveta Vacenovská a Hana Matelová

Nejvýraznější proměnou však prošly pálky. Speciální gumový povrch jim umožnil navýšit rychlost letu míčku až na 160km/h. Moderní stolní tenis následně zrychlil takovým způsobem, že ho nestačili sledovat ani diváci u televizních obrazovek.

Proto byl v roce 2000 zvětšen průměr míčku o dva milimetry. Na vzestupu dramatičnosti poté sehrálo roli i snížení počtu získaných bodů nutných k vítězství v jednotlivých setech z jednadvaceti na jedenáct.

Změnou pochopitelně prošel i herní styl hráčů. Ve světové špičce nalezneme jak "ortodoxní obranáře" s pomalejšími pálkami umožňujícími dobrou kontrolu míčku i využívání nečekaných rotací, tak "ortodoxní útočníky" s rychlými pálkami, jejichž snahou je co nejrychlejší a nejtvrdší zakončení výměny.

Většina hráčů nicméně využívá mnohem pestřejší všestranný herní styl. V repertoáru jejich úderů nalezneme jak útočné (topspin, drajv, smeč, sidespin, flip, …), tak obranné (čop, pink, blok, lob, …), včetně mnoha variant podání s nejrůznější rotací i rychlostí.

Největším aspirantem na zisk zlaté medaile v mužské dvouhře je čínský stolní tenista Ma Long, první hráč žebříčku IITF a úřadující světový šampion. Konkurovat mu bude především jeho krajan Zhang Jike. Medailovým ambicím se však neubrání ani Němec Dmitrij Ovtcharov, který na přecházející olympiádě v Londýně získal bronz.

V ženské části turnaje se naopak světová jednička Liu Shiwen nepředstaví. Pro čínské reprezentantky platí pochopitelně stejná pravidla jako pro ostatní země, tedy pouhá dvě účastnická místa pro dvouhru, na což pětadvacetiletá hráčka doplatila. Ping-pongovou velmoc bude reprezentovat úřadující mistryně světa Ding Ning a obhájkyně olympijského titulu Li Xiaoxia, jež vyhrála domácí šampionát.         

Poprvé od roku 1988 budou na letošních Hrách startovat ve dvouhře čtyři čeští zástupci. Pouť Lubomíra Jančaříka, Dmitrije Prokopcova, Ivety Vacenovské a Hany Matelové můžete sledovat od 6. do 17. srpna.

Zdroj
rio2016.com, ČT sport, Wikipedia

Hlavní zprávy

Nejčtenější články