Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Krym a Soči? Britští politici na paralympiádu nejedou, čeští sportovci už jsou na místě

Soči – Zatímco ruští vojáci dokončují okupaci Krymu a mezinárodní napětí roste, paralympijští sportovci se sjíždějí do Soči, kde už za čtyři dny začínají paralympijské hry. Do jihoruského města na doporučení britského premiéra Davida Camerona nezamíří politické špičky ostrovní země, podobně reagovaly Spojené státy, které do Ruska nevyšlou prezidentskou delegaci. Odlet svých sportovců zvažuje Německo. Čeští paralympionici jsou už v Soči, nikdo z nich o bojkotu Her neuvažuje.

Štafeta s paralympijským ohněm
zdroj: ČTK/AP

Jihoruské město je vzdálené od místa konfliktu méně než 500 kilometrů. Paralympijský oheň by měl vzplát tento pátek, Her by se mělo zúčastnit na 1 600 sportovců. Organizátoři a představitelé Mezinárodního paralympijského výboru (MPV) se žádného narušení průběhu Her neobávají a věří, že vše proběhne podle plánů. "MPV je tu proto, aby uspořádal velkou sportovní událost, nikoli proto, aby zasahoval do globální politiky," uvedl v prohlášení výkonný ředitel MPV Xavier Gonzalez.

Otazníky však visí nad účastí některých politických představitelů, ba i sportovců. S vysláním svých paralympioniků váhá Německo. Tamní paralympijský výbor by zrušil účast na Hrách v Soči, pokud by spolkové ministerstvo zahraničí vydalo varování pro cestu do dějiště paralympiády, uvádí list The Wall Street Journal. Německý tým by se měl sejít v pondělí ve Frankfurtu nad Mohanem, do Ruska by podle původních plánů měl odcestovat zítra.

Naopak například mluvčí olympijského výboru USA sdělil, že se nic nemění. Podle Twitteru amerického paralympijského týmu začali v neděli sportovci přijíždět do Soči.

Britští ministři dávají od paralympiády ruce pryč

Už nyní je jasné, že se paralympiády nezúčastní členové britské vlády. Británie stejně jako další západní země obviňují Rusko z narušování územní celistvosti Ukrajiny.

"Kvůli vážné situaci na Ukrajině si (ministr zahraničí) William Hague a já myslíme, že by bylo nevhodné pro britské ministry, aby se zúčastnili paralympiády v Soči," uvedl britský premiér Cameron na Twitteru.

Moskva čelí výraznému mezinárodnímu tlaku. Evropští i američtí představitelé varovali Rusko, že mu za jeho postup hrozí mezinárodní izolace. Například Francie i Británie se rozhodly pozastavit své zapojení do příprav summitu skupiny zemí G8, který je plánovaný na červen v ruském Soči. Stejný krok učinily i Spojené státy a Kanada, která také odvolala svého velvyslance v Rusku.

Češi se soustřeďují na sportovní dění

Český tým čítá osmnáct sportovců, z toho čtrnáct sledgehokejistů. S trenéry, fyzioterapeuty, servisními techniky, kustody a dalšími členy doprovodu česká výprava zahrnuje celkem 37 členů. Všichni už jsou v místě konání a nikdo z nich své sportovní plány nehodlá měnit.

"Situaci monitorujeme, ale nedošlo to tak daleko, že by někdo akci chtěl opustit nebo bojkotovat. Ve vesnici potkáváme i ukrajinské sportovce a ani oni se zatím nechystají k bojkotu. Naši sportovci se soustředí pouze na svoje sportovní výkony," uvedl vedoucí české paralympijské výpravy Roman Suda.

Stanislav Loska
zdroj: AP autor: Jonathan Hayward

Do Soči se nechystají zástupci českého ministerstva školství, oficiálně kvůli pracovnímu vytížení a časové zaneprázdněnosti.

Paralympijské hry se v Soči konají od 7. do 16. března. Vlajkonošem české výpravy bude pětačtyřicetiletý lyžař Stanislav Loska. Kromě něj a sledgehokejistů ještě do paralympijských bojů zasáhnou sjezdaři Oldřich Jelínek a zrakově postižený Patrik Hetmer s trasérem Miroslavem Máčalou. Novou disciplínu snowboardcross pojede spastik Tomáš Váverka.

Zdroj
ČTK, BBC, Wall Street Journal, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články