Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv Z 2015: Česko - Finsko

Do Ria nepojedeš. Korejci nepustí plavce po dopingovém trestu na OH

Soul - Plavecký šampion z olympijských her v Pekingu Pak Te-hwan nesmí startovat v Riu de Janeiro, přestože mu v březnu vypršel osmnáctiměsíční trest za doping. Účast mu znemožnil korejský olympijský výbor, který se rozhodl uplatnit interní pravidlo umožňující přidat sportovcům po vypršení trestu od mezinárodních federací další tříletý distanc.

Šestadvacetiletý kraulař, jenž se stal v roce 2008 po svém triumfu na 400 metrů prvním korejským olympijským vítězem v plavání, neprošel v září 2014 mimosoutěžní kontrolou na testosteron. FINA mu za to udělila trest na 18 měsíců, podle rozhodnutí domácích funkcionářů ale nyní musí čekat na případné zařazení zpět do reprezentace další tři roky.

Korejští funkcionáři odmítli kritiku, že tak sportovce trestají za stejný prohřešek dvakrát. Shodli se na tom, že "trest za doping a nominace do reprezentačního týmu jsou dvě různé věci". Pak Te-hwan se ale může obrátit na CAS, který dvojité tresty neschvaluje.

Pak Te-hwan získal v Pekingu vedle zlata na kraulařské čtyřstovce i stříbro na poloviční trati, před čtyřmi lety v Londýně byl v obou závodech druhý. V roce 2011 získal i titul mistra světa.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články