Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Chocová a Baumrtová přidaly další medaile, uspěly i ve štafetě

Chartres (Francie) - Česká výprava získala na mistrovství Evropy v plavání krátkém bazénu další tři medaile. Petra Chocová po zlatu z padesátimetrové prsařské trati vybojovala stříbro z dvojnásobného závodu v českém rekordu 1:05,50 minuty, znakařka Simona Baumrtová byla třetí na dvoustovce rovněž v národním maximu 2:03,43 a přiveze si z Chartres čtyři bronzové medaile. V posledním závodu šampionátu, polohové štafetě žen na 4x50 metrů, získala čtveřice Baumrtová, Chocová, Lucie Svěcená a Aneta Pechancová stříbro v času 1:47,67 minuty. Celkově ve Francii vybojovali čeští plavci sedm cenných kovů, nejvíce od ME ve Valencii v roce 2000, kde získala česká výprava devět cenných kovů, z toho tři zlaté. Sedmička patří plavcům i v medailovém pořadí zemí, které ovládli domácí.

Petra Chocová
zdroj: EPA autor: TIBOR ILLYES

Chocová vylepšila české rekordy na všech třech svých tratích, do finále dvoustovky ale nenastoupila, neboť se šetřila na smíšenou polohovou štafetu a limitovaly ji také bolavý loket a rameno. Letošní vlastní maximum na stovce Chocová vylepšila o 59 setin sekundy. Vítězkou se v Chartres stala Dánka Rikke Möller Pedersenová, která zlepšila svůj evropský rekord na 1:04,12 minuty.

Petra Chocová:

"Ani nevím, co k tomu říct. Na padesátku jsem si věřila a chtěla jsem útočit na zlato. To vyšlo. Na stovce mám nečekané stříbro. A štafeta? Ta byla parádní. Excelentní, medaile je skvělá. Dost lidí na mě bylo naštvaných, že jsem dvoustovku neplavala. Ale snad jsem jim teď ukázala po těch dvou medailích, že to bylo správné rozhodnutí."

Baumrtová dnes doplavala po padesátce a stovce na třetím místě i na nejdelší znakařské trati 200 metrů. Už v rozplavbě nejlepší česká olympionička posunula národní rekord na 2:04,32 minuty, čímž tři roky staré vlastní maximum zlepšila o 75 setin. V boji o medaile pak tento výkon zlepšila o dalších 89 setin.

Barbora Závadová postoupila do finále polohové čtyřstovky jako pátá a stejné místo jí zůstalo i po finále, byť se téměř o sekundu zlepšila. Za loňským českým rekordem ale zaostala výkonem 4:34,90 minuty o více než šest a půl sekundy.

I v tomto závodu padl evropský rekord, který vytvořila Hannah Mileyová z Británie časem 4:23,47. Rychlejší než dosavadní rekord, který dosud držela časem 4:24,21 minuty Mireia Garciaová-Belmonteová ze Španělska, byla v cíli i druhá Maďarska Katinka Hosszuová.

Také Jan Šefl se zapsal do listiny českých rekordů. Ve finále polohového závodu na 100 metrů doplaval sedmý v času 53,72 sekundy, čímž byl o desetinu rychlejší než před dvěma lety Tomáš Fučík. Kraulařská štafeta mužů na 4x50 metrů doplavala pátá, na prvním úseku posunul Tomáš Plevko vlastní český rekord o desetinu na 21,63.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články