Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Anglický golfista Rose vyhrál US Open, Mickelson pošesté druhý

Ardmore (USA) - Angličan Justin Rose se stal vítězem 113. golfového US Open a poprvé získal titul na majoru. O dvě rány za ním skončili na druhém místě Američan Phil Mickelson a Australan Jason Day. Mickelson, který vedl po prvním, druhém i třetím kole, byl na US Open druhý už pošesté v kariéře. Na hřišti Merion zahrál Rose celkem 281 ran, jednu nad par hřiště a stal se prvním anglickým vítězem od Tonyho Jacklina, který uspěl v Hazeltine v roce 1970.

Anglický golfista Justin Rose
zdroj: ČTK/AP autor: Darron Cummings

"Tohle je můj moment a jsem strašně moc rád, že se všechno sešlo. Philadelphie je moje město, cítil jsme z lidí velkou přízeň," řekl Rose, rodák z jihoafrického Johannesburgu, který vyrůstal od pěti let v Hampshire.

Na Den otců po poslední jamce ukázal prstem k nebi a myslel na otce Kena, který zemřel před jedenácti lety. "Nemůžu si pomoct, ale jsem si jistý, že můj starý táta má v tomhle hodně prsty."

Mickelson absolvoval finálové kolo v den svých 43. narozenin a téměř na každé jamce mu fanoušci přáli vše nejlepší. Nečekaně ale chyboval na nejkratším tříparu hřiště a na závěrečné osmnáctce potřeboval zahrát birdie, aby vyrovnal Rose a vynutil si play-off.

"Let's go, Phil!" skandovalo obecenstvo, ale dlouhou přihrávku se čtyřnásobnému vítězi majoru Mickelsonovi přímo do jamky poslat nepodařilo. Američan začal finále špatně a jen co se na desítce blýskl eaglem, zase chyboval.

Phil Mickelson, pošesté druhý na US Open:

Rose si v klubovně prohlížel fotky historie turnaje a po neúspěšném chipu Mickelsona začal slavit. Při vyhlášení připomenul i předpověď kamaráda a letošního vítěze Masters Adama Scotta z Austrálie. "Řekl mi pak, že na mě brzy přijde řada, a možná ani nevěděl, jak moudrou větu pronesl," usmíval se Rose.

První hráč světa Američan Tiger Woods neprožil dobrý turnaj. Od první jamky na kratším ale těžkém hřišti ztrácel a nakonec obsadil dělené 32. místo.

Do historie se zapsal i Američan Shawn Stefani. Na tříparové sedmnáctce trefil eso, jamku na jeden úder, což se mu na hřišti v Merionu při US Open povedlo jako prvnímu. Turnaj se zde hrál popáté a poprvé po 32 letech. "Míček jsem neviděl, ale když jsem slyšel, jak lidi bláznivě řvou, tak jsem věděl, že je tam," řekl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články