Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Aerobic Open

Krpálek získal v Baku stříbro, ostatní čeští judisté neuspěli

Baku - Judista Lukáš Krpálek získal stříbrnou medaili z Evropských her v Baku. V kategorii do 100 kilogramů postoupil ve vyrovnaném finále podlehl Nizozemci Henku Grolovi na juko. Krpálek Grola porazil jen jednou z šesti duelů, ve finále ME 2013. 

Turnaj v Baku byl pro judisty zároveň mistrovstvím Evropy a Krpálek na něm útočil na třetí zlato za sebou. "Jsem rád, že se turnaj povedl a získal jsem medaili. Před začátkem jsem říkal, že každá bude úžasná. Myslím si, že to byl dobrý návrat na žíněnku a určitě je i v čem se zlepšovat. Doufejme, že si schovám odvetu na větší závod, než je tenhle. Na mistrovství světa nebo olympiádu," řekl Krpálek.

S Grolem se nepere rád a prohrál s ním popáté z šesti vzájemných duelů. "Je pravda, že jsem nebyl úplně rád, že ve finále půjdu zrovna s ním. Je to těžký soupeř, který mi nevyhovuje. Musím teď rozebrat, jak se pere, a naučit se s ním prát, protože se ještě na plno soutěžích potkáme. Zatím jsem s ním hodněkrát prohrál a byl bych nerad, kdyby se to číslo zvyšovalo. Doufám, že příště vyhraju já," prohlásil čtyřiadvacetiletý judista.

Za úspěchem vykročil výhrou nad mistrem světa z roku 2013 a domácím favoritem Elchanem Mammadovem, kterého porazil na ipon. "Měl jsem z toho trošku obavy, ale byl jsem hodně nahecovaný. Chtěl jsem ho v domácím prostředí porazit a dokázat, že dobré judo je i v jiných zemích než v Ázerbájdžánu a Gruzii. Vyhrál jsem a docela jsem ho i přejel," uvedl Krpálek, jenž přiznal, že nečekal, že mu duel vyjde až tak dobře.

Ve čtvrtfinále s Tomou Nikiforovem musel vydržet na tatami celých pět minut. Jeho neoblíbený soupeř odrážel všechny pokusy o chvaty a držení, nakonec rozhodl jediný trest, který Belgičan dostal za pasivní obranu. "Loni jsem s ním jednou prohrál. Je to šikovný judista, který má velkou naději být hodně dobrý," ocenil Nikiforova. "Nebylo to jednoduché. Dělal útoky, které nemám úplně rád. Byl to taktický boj a nakonec jsem vyhrál," oddechl si Krpálek.

V boji o finále zdolal český reprezentant Francouze Cyrille Mareta, kterého loni v semifinále ME rovněž porazil, předchozí dva vzájemné zápasy ale prohrál. I tentokrát byl duel vyrovnaný, půl minuty před koncem však Maret dostal trest a musel začít riskovat. Toho Krpálek v závěru využil, přešel do úspěšného držení a vyhrál na ipon.

Ve finále získal Grol po dvou minutách juko, a i když pak měl Krpálek velký tlak a Nizozemec nasbíral tři tresty, nepovedlo se už českému reprezentantovi porážku odvrátit. "Nebyl to sporný zápas. Dnes byl prostě lepší a nepustil mě do žádného chvatu. Šel hodně takticky, silově. Jednou mě otočil a já prohrál," uvedl Krpálek. 

Dalším třem českým judistům se nedařilo. V kategorii do 90 kg prohrál Alexandr Jurečka s Ukrajincem Quedjauem Nhabalim a David Klammert s Dmitrijem Gerasimenkem ze Srbska. Michal Horák nestačil v prvním kole váhy nad 100 kg na Izraelce Ora Sassona. Plavec Marek Osina byl ve finále polohového závodu na 400 metrů osmý. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články