Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

S Váňou to na tribuně cukalo. I páté místo Rabitta Wella je úspěch, řekl

Pardubice - Teprve potřetí za 31 let nejel Josef Váňa starší Velkou pardubickou. Místo rajtek, helmy a bičíku chodil po závodišti v saku, se žlutou kravatou a šálou. Osminásobný vítěz dostihu byl nervózní, v dvaašedesáti letech sledoval slavnou steeplechase z tribuny a v duchu radil synovi, jak má koně po trati a přes překážky vést.

Sport
zdroj: ČT4

Nejhorší to pro Váňu bylo, když koně vyráželi z paddocku. "Šel jsem si do ústraní dát dvojku svařáku a říkal: Počkám, až to ze mě spadne. Pak jsem vyrazil na tribunu a tam vydržel," řekl Váňa, který absolvoval pardubickou osmadvacetkrát.

Na trati měl tři koně, které připravoval, včetně Rabbit Wella, na němž seděl jeho syn. "Nešel úplně tak, jak jsme si představovali. Možná se v kvalifikaci trochu víc vydal, nestačil zregenerovat," komentoval Váňa starší výkon koně. Synovi v duchu radil. "Tak Pepčo, teď Rabbita potáhni dopředu. Ale dělal tak, jak cítil koně. I to páté místo je úspěch," prohlásil.

Vykřičený favorit

Rabbit Well byl přitom před startem sázkovým favoritem. "Je to kůň bez krosových zkušeností, byl to vykřičený favorit. Pokud zůstane zdravý, má ještě kariéru před sebou, protože být pátý v poli 22 koní, to je úspěch," řekl Váňa.

Uvažoval, že půjde na start, aby Rabbit Wella popohnal. Svéhlavý kůň několikrát v minulosti zůstal na startu stát. "Domluvili jsme se, že to nemá cenu, že nebudeme před národem dělat ostudu. Přistoupil jsem na hru paní startérky, že tam nepůjdu a že to všechno dobře dopadne. To mi poradila a start byl korektní," řekl.

Vyhrál ten nejlepší

Dostih nedokončila polovina z 22 koní. "To bych viděl jako povedenou Velkou pardubickou. Ale musím se nejprve podívat na záznam," řekl Váňa a ocenil vítězného Nikase. "Všechno mu dneska sedlo. Neměl žádné problémy, dobře skákal, byl dobře připravený, vyhrál ten nejlepší. Tak to je, nemohu se vymlouvat na nic."

Před cestou domů se Váňa u své sochy vyfotil s hvězdným italským rovinovým žokejem Frankem Dettorim, který přijel jako host. "Zatím jsme se jen párkrát viděli. Jsem rád, že jsem se s ním pozdravil," řekl Váňa.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články