Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Pod neutrální vlajkou. Ruské barvy se v Pchjongčchangu neobjeví

Ruští sportovci budou na Hrách v Pchjongčchangu soutěžit pod neutrální vlajkou. Rozhodlo o tom zasedání výkonného výboru Mezinárodního olympijského výboru (MOV). Výbor ve svém prohlášení suspendoval Ruský olympijský výbor (ROV). Někdejší ministr sportu Vitalij Mutko je doživotně vyloučen z účasti na Hrách. Rusové oznámili, že se proti rozhodnutí odvolají k Mezinárodní sportovní arbitráži (CAS).

MOV se nerozhodl pro plošný zákaz startu všem ruským sportovcům. V Pchjongčchangu budou moci Rusové startovat, avšak se statutem "olympijských sportovců z Ruska". Všichni ruští sportovci musí projít důkladným testováním a o jejich případném startu rozhodne speciální komise.

Na medailových ceremoniálech bude v případě úspěchu ruských sportovců hrát olympijská hymna. V Pchjongčchangu nebudou dva přední "hráči v ruském skandálu", někdejší ministr sportu Vitalij Mutko a jeho náměstek Jurij Nagornych. Oba byli doživotně vyloučeni z OH. Mutko však zůstává lídrem ruského organizačního týmu pro fotbalové MS. "Toto rozhodnutí nemá žádný dopad na přípravu světového šampionátu 2018," prohlásila již FIFA.

Suspendován byl též prezident Ruského olympijského výboru Alexander Žukov. Ten již oznámil, že se Rusové proti rozhodnutí odvolají ke sportovní arbitráži CAS. ROV bude navíc muset Mezinárodnímu olympijskému výboru zaplatit 15 milionů dolarů (326 milionů korun) coby náhradu výdajů za vyšetřování a zároveň podporu antidopingového systému.

Ve vyjádření ovšem stojí také jeden z bodů, který říká, že "MOV může částečně nebo zcela ukončit suspendaci Ruského olympijského výboru ze závěrečného ceremoniálu, a to v případě, že ROV plně splní podmínky dané mu ze strany MOV." V určitém případě by se tak Rusko olympijských her skutečně mohlo zúčastnit.

Otazníky panují také u označení "olympijští sportovci z Ruska". Ruští atleti, kteří se před rokem zúčastnili letní olympiády v Riu, závodili pod statutem "autorizovaní neutrální sportovci". Rozdíl v označení MOV nevysvětlil. 

Vedení ruského sportu ústy sankcionovaného prezidenta ROV Žukova oznámilo, že se proti kroku MOV odvolá. Nedojde však k bojkotu olympijských her, což v minulých dnech potvrdil mluvčí prezidenta Vladimira Putina. Ruská státní televize (VGTRK) už ovšem oznámila, že nebude z olympijských her vysílat žádné přenosy.

Je nám líto, video expirovalo.
Zpravodaj ČT Miřejovský: Ruské odvolání moc šancí nemá

Podmínky pro start ruských sportovců:

1. musí splnit kvalifikační kritéria
2. nesmí mít za sebou pozitivní dopingový test
3. musí před OH projít veškerými testy
4. musí podstoupit veškeré testy požadované komisí MOV

startovat mohou po splnění čtveřice podmínek i kolektivy (hokejový a curlingový tým, štafety)

Thomas Bach a Samuel Schmid
zdroj: Reuters

Předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval si myslí, že v této situaci neexistovalo dobré řešení. "Dobrá zpráva je alespoň to, že prokazatelně čistí sportovci bez dopingové minulosti z Ruska dostanou možnost startovat v Pchjongčchangu pod neutrální olympijskou vlajkou," řekl.

Doplňuje jej sportovní ředitel ČOV Martin Doktor, který považuje krok MOV za "řešení z nouze". "Ukazuje akorát na obrovskou krizi. Jestli to ale byl jediný možný způsob, jak umožnit prokazatelně čistým sportovcům z Ruska start na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu, pak se k tomu asi sáhnout muselo," řekl Doktor.

Bach: Bojkot nikdy k ničemu nevedl

"V případě Ria jsme neměli možnost vyslechnout ruskou stranu a nechat je se hájit. Nyní je situace jiná, zabývali jsme se především děním v Soči. Takže ta situace je odlišná," prohlásil na tiskové konferenci prezident MOV Thomas Bach. "Na rozhodnutí panovala shoda," dodal s tím, že výkonný výbor nerozhodl hlasováním.

"Bojkot olympijských her nikdy k ničemu nevedl. Neviděl jsem k němu důvod, protože čistým sportovcům dáme šanci se zúčastnit a ukázat, že v Rusku takoví sportovci jsou. Přispějí k tomu, aby ruský sport skutečně čistý byl," prohlásil v Lausanne. "Nenechali jsme se ovlivnit žádnými politickými tlaky, MOV je neutrální organizací," uvedl. 

"Nemohli jsme potvrdit některé informace Grigorije Rodčenkova, protože se nedalo prokázat, zda jsou pravdivé," uvedl Samuel Schmid, který vedl komisi, jež pracovala na rozklíčování systémových prvků ruského dopingové skandálu. Rodčenkov je ruský whistleblower, který v době Soči vedl moskevskou antidopingovou laboratoř.

Výňatek z Rodčenkovovy výpovědi v tzv. Schmidově zprávě:

"S Mutkem a Nagornychem (Mutkovým náměstkem, pozn. aut.) jsem měl mnoho schůzek mezi lety 2010 a 2015. Týkaly se mj. a) placení úplatku, aby se Rusko vyhnulo pozitivním testům, b) pozitivního testu předního ruského sportovce, c) látky posilující výkonnost bez možnosti odhalení, d) plánů jak zabránit pozitivním testům ruských sportovců, e) masivního používání EPO mezi ruskými chodci (...)."

Výkonný výbor MOV se rozhodl na základě šetření dvou komisí, Oswaldovy a Schmidovy. Oswaldova komise diskvalifikovala 25 ruských sportovců, šetření vedené bývalým švýcarským prezidentem Samuelem Schmidem se zabývalo systémovou dimenzí případu ruského dopingu – tedy jak byl organizovaný a jaká byla role ruského státu. 

Obě komise navazovaly na práci právníka Richarda McLarena, který v červenci a prosinci minulého roku publikoval dvě části svého šetření. Tzv. McLarenovy zprávy popisovaly především chování Rusů během olympijských her v Soči a manipulaci se vzorky ruských sportovců. Na "vlamování" do lahviček se vzorky pracovali agenti tajné služby FSB.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Guardian, sportsintegrityinitiative.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články