Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Váňa: Pořadí svých koní si v hlavě nedělám

Potřetí za sebou bude Josef Váňa trpět při Velké pardubické na tribuně. Do sedla nepustí osminásobného vítěze slavného překážkového dostihu bolavá kyčel, a v neděli 8. října bude sledovat, jak si povedou čtyři jeho svěřenci. 

Josef Váňa
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

Váňa vyhrál Velkou pardubickou osmkrát na koni a coby trenér už dokonce devětkrát. Přesto je v něm pořád cítit jezdecký duch, a to i proto, že při dostihu může ovlivňovat i ostatní jezdce, kteří vedou jím připravované koně.

"Jsou to hrozný muka, když ti kluci dělají ptákoviny. Já bych chtěl být v tomhle dostihu na koni," řekl Váňa. Jako příklad uvedl rok 2008, kdy poprvé startovali společně se synem Josefem mladším.

"S Tiumenem jsem byl na irské poslední a on vedle. Tak mu říkám, ty debile, co tady děláš, měl jsi být na druhý. Ze země to neošéfujete a neřeknete mu, švihej dopředu," uvedl Váňa starší.

Nyní připravuje na slavný dostih čtveřici koní. Se čtyřkou pojede No time to lose (žokej Jan Kratochvíl), pětku má Ange Guardian (Josef Váňa mladší), jedenáctku Zarif (Josef Bartoš) a sedmnáctku Power Zar (Bulhar Sertaš Ferhanov).

"Číslo ve Velké nic neznamená. Dá se vyhrát s jedničkou i s dvacítkou," řekl Váňa. Přesto, kdyby mohl, vybral by si sedmičku. A nejde podle jeho slov ani tak o štěstí, ale o zkušenost z jeho 28 startů. "Je to ideálně skoro uprostřed a v první řadě," řekl Váňa.

Je nám líto, video expirovalo.
Váňa: Takhle silná zahraniční účast v Pardubicích ještě nebyla

Ani jeden z koní, které do dostihu připravuje, nepatří k outsiderům. Naopak. Zarif byl loni třetí a předloni druhý, Ange Guardian před rokem druhý. V hlavě si ale pořadí svých koní v cíli nedělá. "To ne. Teď jsem v Meranu v Grand Premiu taky měl čtyři koně a myslel jsem, že pořadí bude jiné. Určovat dopředu to nejde," řekl Váňa.

Mezi dvacítkou startujících jsou letos tři kvalitní koně trénovaní ve Francii. Váňa konkurenci vítá. "Francouzští krosaři by neměli mít problém s profily skoků ani se střídáním půdy. Jen je to o kilometr dál a vytrvalost třeba může rozhodnout. Jsem zvědavý, jak se francouzští koně adaptují," řekl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články