Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Gymnasté otestují změny pravidel na MS v Kanadě, za pět let chce šampionát Česko

Pětice českých reprezentantů se zúčastní mistrovství světa ve sportovní gymnastice, které startuje 2. října v kanadském Montrealu. Nejvíc zkušeností z týmu, jenž odlétá do Kanady kvůli aklimatizaci už ve čtvrtek, má David Jesen, s nímž je v mužské sekci ještě Daniel Radovesnický. Z trojice žen startovala na šampionátu jen Veronika Cenková, kromě níž jsou v týmu ještě dvě šestnáctileté gymnastky Aneta Holasová a Lucie Jiříková.

Japonec Učimura se raduje ze zisku olympijského zlata
zdroj: REUTERS/Damir Sagolj

Místopředseda gymnastické federace Vladimír Zeman věří, že v budoucnu se zase podaří sportovní gymnastice v Česku dosáhnout úspěchů jako například za dob Věry Čáslavské. A proč tomu tak zatím není? "Gymnastika je velmi náročný sport, muži mají šest nářadí, ženy čtyři. Příprava sportovce je hodně náročná, na trenéry, vybavení, financování. Přibývá také nových zemí, které se dostávají do čela. Už nevozí medaile jen čtyři země, jako tomu bylo dřív," popsal situaci.

Zeman také dodal, že Česko bude kandidovat na pořádání šampionátu v roce 2022. "Podle reakcí na českou prezentaci šampionátu loni v Tokiu se zdá, že šance uspět je velká," dodal místopředseda federace.

Na prvním mistrovství světa v novém olympijském cyklu chce česká gymnastika vyzkoušet své nejlepší závodníky v prostředí velkého závodu. "Úspěchem by pro každého z nich bylo dostat se ve víceboji do finále, mezi čtyřiadvacet nejlepších na celém světě," popsal Zeman cíle české výpravy, která čeká nejvíc od Jesena, který se zúčastnil olympijských her.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští gymnasté se chystají na MS do Montrealu

Aneta Holasová se vrací po zranění kolene, které si přivodila ještě loni před startem mistrovství Evropy. "Je to moje první MS, takže chci předvést to nejlepší a uvidím, na co to bude stačit," řekla. A zranění už ji netrápí. "Už se na to snažím nemyslet a nijak mě to už neomezuje," sdělila Holasová, která se s kolegyněmi z reprezentace viděla naposledy 1. září na kontrolním závodě v Budapešti. "Tam jsme závodily celkem slušně," konstatovala reprezentantka, která si věří nejvíc na kladině. "Doufám v dobrý výsledek," dodala.

V Montrealu se bude soutěžit podle nových pravidel, takže poprvé nebudou soutěžit družstva. Z okruhu favoritů není v týmu USA žádná gymnastka ze zlatého celku z olympijských her v Rio de Janeiru, přesto budou Američanky patřit mezi adeptky na medaile.

Mezi těmi bude naopak scházet Ruska Alia Mustafinová, která přerušila kariéru kvůli těhotenství. Zato Rumunky budou kompletní a o další úspěch tu bude usilovat i slavný Japonec Kohei Učimura. Hodně se čeká od týmu Velké Británie a Číny.

V Kanadě bude závodit i Jaromír Jágr sportovní gymnastiky - Oxana Čusovitinová, dvaačtyřicetiletá Ruska startující v barvách Uzbekistánu, která stále patří mezi kandidátky na medaili hlavně v přeskoku.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články