Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Policejní akce "Unfair Play" má pomoci rozkrýt údajnou korupci při volbě Ria

Rio de Janeiro – Byla volba pořadatele loňských olympijských her, které se uskutečnily v Riu de Janeiro, úplně čistá? Pochybnosti stále existují, proto provedla brazilská policie razii v sídle organizačního výboru a také v bydlišti jeho šéfa a předsedy Brazilského olympijského výboru Carlose Arthura Nuzmana, který byl předvolán k výslechu.

Policie si z Nuzmanova domu odnesla kufry, dokumenty a počítač. Sám Nuzman opustil bydliště v doprovodu svého advokáta. "Můj klient bude spolupracovat, ale je nevinný. Můžu potvrdit, že neprovedl nic špatného. Bohužel se z toho stalo mediální divadlo," uvedl právník Sergio Mazillo.

Na akci s názvem "Unfair Play" bylo nasazeno 70 policistů, kteří prohledali jedenáct objektů. Podkladem pro zásah byly informace francouzských úřadů, podle nichž došlo před volbou dějiště Her pro rok 2016 k nákupu hlasů delegátů.

Již dříve francouzský list Le Monde uvedl, že tehdy hlasující členové MOV – mezi nimi syn bývalého šéfa mezinárodní atletické federace Laminea Diacka či někdejší sprinter Frankie Fredericks – obdrželi úplatky v šesti a sedmimístné výši od vlivného podnikatele Arthura Soarese. Na něj a jeho bývalou obchodní společnici Elaine Calvacanteovou byl nyní vydán zatykač. Nuzman je podezřelý z toho, že mezi Soaresem a účastníky volebního kongresu zprostředkoval kontakt.

Riu de Janeiro byly olympijské hry přiděleny 2. října 2009. Brazilské město dostalo přednost před Chicagem, Tokiem a Madridem. V prvním kole tehdy překvapivě vypadlo favorizované Chicago a Rio bylo až druhé za Madridem, v dalších dvou kolech už měla brazilská kandidatura navrch.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články