Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Synek začal na ME v Račicích suverénně, bez potíží postoupil do semifinále

Račice (Litoměřicko) – Patří mezi největší české naděje na mistrovství Evropy v Račících a skifař Ondřej Synek to potvrdil hned ve svém úvodním vystoupení. Bez větších problémů ovládl úvodní rozjížďku a postoupil do sobotního semifinále. Přímo do další části šampionátu se již kvalifikovala i čtyřka bez kormidelníka Kornel Altman, Jakub Paroulek, Jan Potůček, Jakub Makovička, která byla v rozjížďce třetí.

Přes odpolední opravy do semifinále postoupili skifařka lehkých vah Monika Nováková a dvojskif lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Šimánek. Dalších pět českých posádek čekají opravy v sobotu. Je to pro ně ale podobné, jako kdyby jely semifinále. Jen bude ve hře méně postupových míst.

Například dvojskif Lenka Antošová, Kristýna Fleissnerová, obhajující bronz z loňska, byl druhý, vítězné Italky přitom postupovaly přímo do finále. Podobně na tom byla i dvojka bez kormidelníka Jakub Podrazil, Lukáš Helešic, kteří skončili třetí a obsadili první nepostupovou pozici do bojů o medaile.

Je nám líto, video expirovalo.
Synek s přehledem ovládl svou rozjížďku v Račicích

Čtyřnásobný mistr Evropy Synek se představil ve třetí ze čtyř rozjížděk a hned po startu dal jasně najevo, že nechce odpoledne absolvovat opravy. Rychle si vypracoval náskok a druhého Tima Oleho Naskeho z Německa nakonec porazil o 3,3 sekundy. Ještě v polovině dvoukilometrové trati měl Synek náskok přes šest sekund, závěr však viditelně vypustil.

"Rozjížďka byla úplně v pohodě, čekal jsem to i malinko těžší. Naštěstí se mi jelo dobře a hned od začátku jsem vedl. Všechno bylo v pohodě a doufám, že to takhle půjde dál," řekl Synek.

Spokojení byli i členové čtyřky 'bez', kteří s velkým náskokem uhájili postup do semifinále. Na čtvrté Srby měli k dobru přes 18 sekund. "Nečekaně jednoduché, jsme spokojeni," radoval se Altman. "Od začátku jsme měli problém s kormidlem, ale brzy jsme se chytli. Na kiláku už bylo po závodě, protože Srbové a Chorvati zbytek vypustili. I my jsme ale díky tomu pošetřili síly na semifinále," řekl Makovička.

V sobotu budou v opravách o postup do medailových bojů usilovat i Antošová s Fleissnerovou či Helešic s Podrazilem. "První závod nám vždy nevychází a dnes to bylo stejné. Výsledek byl pod naše očekávání," řekl Podrazil, jehož s parťákem od přímého postupu dělilo více než pět sekund. "Věřili jsme, že postoupíme, ale realita byla bohužel jiná," uvedl. "Jak to na startu odpálili, tak nám to ujelo. V sobotu nás čeká důležitý start, tak jsme i trochu šetřili síly," řekl Helešic.

Necelé čtyři sekundy dělily od přímého postupu do finále Antošovou s Fleissnerovou. "Nebylo to úplně ideální, ale myslím, že za výkon se nemusíme stydět. Neměly jsme úplně výhodnou dráhu, ale na začátek to bylo dobré," řekla Antošová a poukázala na start v krajní sedmé dráze. "Kanál je tady různě hluboký a na kraji je to znát. Chvilkama jsem měla pocit, že jedu v lodi sama a strašně to ztěžklo. A pak to najednou bylo lehké, což je zvláštní," uvedla Fleissnerová.

Ze hry o medaile je už skifař lehkých vah Jan Cincibuch, který skončil čtvrtý v opravách a v sobotu jej čeká start ve finále C. Čtyřka bez kormidelníka lehkých vah Jiří Kopáč, Jan Vetešník, Milan Viktora, Jan Hájek má s ohledem na nízký počet přihlášených lodí jistou účast ve finále, v dnešním zkušebním závodě byli čeští reprezentanti třetí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články