Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Pětinásobný medailista Bouška touží získat konečně zlato

Praha - Handicapovaný cyklista Jiří Bouška už má pět medailí z paralympijských her, stále mu však chybí ta nejcennější. Sbírku se bude snažit zkompletovat v Riu de Janeiro, kde se představí na dráze i na silnici. V Brazílii ho čeká až pět startů, medailové ambice má hlavně ve stíhacím závodě na 4 km a v časovce.

Jiří Bouška
zdroj: Getty Images

"Určitě bych chtěl sbírku medailí doplnit, nebudu říkat, že ne. Tento cíl už jsem vyhlásil dříve. O zlato bych chtěl opravdu bojovat. V posledních letech mi ale naskočili noví, draví soupeři, kteří jsou strašně rychlí. Jednoho z nich se mi nepodařilo ještě porazit. Připravený jsem ale dobře a budu bojovat o nejlepší umístění," řekl Bouška.

Sebevědomí mu zvyšuje i fakt, že se v časovce stal v roce 2014 mistrem světa. "Zrovna v časovce se ale může projevit spousta extrémních vlivů, které mohou závod ovlivnit. Mechanický problém, pád, jízda ve větru... Osobně bych mohl mít výhodu, kdyby bylo na trati více technických pasáží, ve kterých se cítím dobře," uvedl šestatřicetiletý sportovec. Uvědomuje si, že někteří jeho soupeři mají lepší výkonnost. "Na druhou stranu ale nemají techniku, kde já dokážu ztrátu dohnat. Časovka je hodně otevřená. Člověk může vyhrát, nebo skončit sedmý," uvedl Bouška.

Je nám líto, video expirovalo.
Bouška: Na paralympiádě v Riu chci bojovat o zlato

Několikanásobný medailista v mistrovství Evropy, světa i paralympiád se v Riu nejdříve představí na dráze. Na "rozjetí" pojede kilometr s pevným startem, poté oblíbenou stíhačku, týmovou soutěž, v případě, že do ní bude na místě nominován, a ve druhé polovině Her silniční časovku a závod s hromadným startem.

Ve stíhacím závodě na 4 km by rád útočil na bronz. "Nejsem úplně rozený stíhač, hodně dlouho jsem se to učil. S trenérem to pilujeme pátý rok. Jako spasticky postižený sportovec jsem začínal stíhačkou na tři kilometry. V současné chvíli jsme to posunuli na takovou úroveň, že budeme bojovat o malé finále. Uvidíme, jak na tom budou soupeři a jak na tom budu přímo na místě já," uvažoval Bouška, který závodí v kategorii C4 jezdců s podkolenní amputací a zdravotně postižených sportovců s mozkovou obrnou, nebo s postižením po úrazu.

Na základě informací z olympijských her se rozhodl, že nebude spoléhat na jídelnu ve vesnici. "Myslel jsem si, že si budu užívat služby non stop jídelny, ale protože tam spousta lidí měla střevní problémy, beru si s sebou rýžovar a nějaké kilo rýže. Stejně jako na mistrovství světa si budu vařit svoji stravu z balené vody. V takhle fyzicky náročném sportu, jako je cyklistika, si člověk jakékoli problémy nemůže dovolit," uvedl Bouška.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články