Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Domácí pohár cyklokrosařů vyvrcholí v Kolíně mistrovstvím republiky

Praha - Sobotní 65. mistrovství České republiky v cyklokrosu uzavře devítidílnou domácí sérii Toi Toi Cup. V Kolíně půjde nejen o mistrovský primát a vítězství v seriálu, ale závod může sehrát důležitou roli při dosud nevyřešených otázkách reprezentačního trenéra Petra Dlaska vzhledem k nominaci na světový šampionát v Belgii. Přímý přenos závodu mužů sledujte v sobotu od 13:40 na ČT sport a našem webu.

Favority lze hledat zejména mezi první pěticí na startu, v níž budou ostřílený Radomír Šimůnek, Tomáš Paprstka, Michael Boroš, Vojtěch Nipl a také obhájce loňského titulu Adam Ťoupalík. Právě Ťoupalík, jenž má ve sbírce juniorský bronz z MS 2013, bude útočit na šestý republikový titul v řadě - před triumfem v elitní kategorii se radoval dvakrát v kadetech a dvakrát v juniorech.

Průběžnému pořadí série vévodí Paprstka s 222 body, Nipl jich nastřádal o 18 méně, třetí Lubomír Petruš má 196 bodů. Vítěz závodu si připíše 30 bodů, vždy o bod méně každý další v pořadí až do 30. místa. Pokud Paprstka závod nepokazí, nemělo by mu celkové prvenství uniknout.

"Úvod sezony jsem měl perfektní, ale na konci listopadu jsem byl nemocný, což se pak odrazilo i na výsledcích. Věřím, že se zase dostávám zpátky do formy, kterou jsem měl na začátku sezony," řekl Paprstka. Tipovat průběh závodu se ale neodvažoval. "Bude záležet na té skupině vepředu, jestli se bude taktizovat. Nebo jestli zkusí někdo ujet. Uvidíme, jak to bude vypadat," uvedl Paprstka.

Je nám líto, video expirovalo.
MČR cyklokrosařů hostí Kolín, ve hře je i nominace na MS

Rekordmanem mezi muži je se sedmi triumfy Zdeněk Štybar, v současnosti již silniční profesionál a vítěz etapy na Tour de France, který na úspěch v roce 2005 navázal ojedinělou šňůrou šesti prvenství v letech 2008 až 2013.

Ženy změří v novodobé historii síly posedmnácté. Přehledu nejúspěšnějších závodnic kralují se třemi zlaty Kateřina Nash a Pavla Havlíková. Ta bude i s ohledem na několik povedených výsledků v sezoně hlavní favoritkou.

"Pro mě je největším úspěchem to, že jsem sezonu vůbec začala a že v ní můžu pokračovat a závodit," poukázala Havlíková na zdravotní trable, které ji sužovaly. "Ta pozice favoritky není jednoduchá, ale na těch pozicích už jsem se octila několikrát. Někdy to vyšlo, jindy ne. Role favorita není žádnou zárukou. Za těch 40 minut závodu se může stát ledacos," prohlásila Havlíková.

Trať je prakticky shodná s tou, na níž se jel Toi Toi Cup v minulé sezoně. "Většina je tedy na atletickém stadionu a jeho okolí. Před vjezdem na stadion je písková pasáž, která může rozhodnout. Očekávám, že půjde o hodně vyrovnaný závod a bude to boj až do konce, může rozhodovat každá chybička. Myslím si, že nebude snadné si tam vytvořit nějaký velký náskok," předpověděl ředitel závodu Jan Slavíček.

Závod bude pečlivě sledovat i reprezentační kouč Dlask. "Mistr republiky pojede na mistrovství světa, s ním dva nejlepší v pořadí Světového poháru a další závodníky nominuje komise, jejíž návrh bude schvalovat prezídium. Ze dvou třetin by ta nominace měla vycházet z dosavadních výsledků v sezoně," nastínil Dlask.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články