Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno

Závadová skončila těsně pod medailí, Baumrtová jde do finále druhým časem

Netanja - Česká plavkyně Barbora Závadová obsadila na mistrovství Evropy v krátkém bazénu v Izraeli čtvrté místo v polohovém závodu na 400 metrů v času 4:31,32 minuty. Finále vyhrála podle očekávání největší favoritka Katinka Hosszúová z Maďarska, která časem 4:19,75 zaostala jen o 29 setin za vlastním světovým rekordem z dopolední rozplavby.

Sport
zdroj: ČT4

Kraulař Jan Micka skončil na čtyřstovce sedmý v českém rekordu 3:41,67, Simona Baumrtová postoupila druhým nejlepším časem ze semifinále do čtvrtečních bojů o medaile na 100 metrů znak. Závadová nezačala rychle a po motýlkářské části byla sedmá. "Pomalu jsem to rozjela," připustila pátá žena z letošního mistrovství světa v dlouhém bazénu v Kazani.

Soupeřky stahovala, ale ještě po třetí, prsařské části byla šestá. Při závěrečném kraulu se jí podařilo ještě jednu soupeřku předstihnout a na nepopulární čtvrté místo ji odsunula diskvalifikace původně druhé Maďarky Zsuzsanny Jakabosové. "Mrzí to, ale asi jsem na to neměla, i když jsem chtěla plavat rychleji," řekla Závadová, kterou od medaile dělily čtyři sekundy a setina.

Celou situaci bude analyzovat s koučem a je dost možné, že v přípravě na olympijskou sezonu bude trávit víc času v posilovně. "Chci mít vyšší cíle než čtvrtá nebo pátá místa," prohlásila. "Chybí mi síla. Když se podíváte na Katinku Hosszúovou, je o hodně silnější. Já plavu asi na krásu a to je špatně. Když si v dlouhém bazénu zvolím tempíčko, tak to zvládnu s nimi udržet, síla tam není tolik potřeba, ale teď se to projevilo," uznala. 

Znakařka Baumrtová je, zdá se, zpět ve formě po dvou letech výkonnostní stagnace. V semifinále stovky zaplavala druhý čas 57,13, což je její nejlepší výkon za poslední dva roky od sezony, v níž vytvořila český rekord 56,28. "Nevypadá to špatně, jestli se to povede, tak budu strašně ráda po těch skoro dvou letech, kdy mi to nešlo," řekla Baumrtová, obhájkyně tří medailí z Herningu před dvěma lety. Tehdy byla na stovce druhá, finále ji čeká ve čtvrtek. "Bude to boj," tušila.

Pokud chce cenný kov, bude nejspíš muset ještě zrychlit, minimálně pod 57 sekund. Horkou favoritkou závodu je Hosszúová, jež v semifinále zaplavala čas 56,49. "Na tu nemám. Ale kdyby se mi podařilo plavat za 56,5, bylo by to super. Ale pochybnosti mám pořád. Mám v hlavě, že se mi rok a půl nedařilo. Když se mi to tady povede, tak to bude ideální start k přípravě na příští rok, kdy je mistrovství Evropy a olympiáda," uvedla Baumrtová. 

Micka překonal český rekord, ale spokojený nebyl

Micka z čela českých rekordních tabulek vymazal o tři desetiny sekundy Květoslava Svobodu, který v roce 2002 vybojoval v dosavadním maximu druhé místo na MS v Moskvě. "Jsem rád, že jsem nebyl v tom finále poslední, ale bude to znít blbě, ten čas mě nepotěšil," překvapil Micka. Má výbornou formu, proto si věřil na lepší výkon. "Ale zítra se budu rvát," těšil se na svou silnější trať, patnáctistovku.

Do finále své nejsilnější disciplíny 50 metrů prsa se nedostala evropská šampionka na této trati z roku 2012 Petra Chocová. Časem 30,63 zaostala o 63 setin za dva roky vlastním českým rekordem a obsadila devátou pozici. Na osmé, poslední postupové místo jí chybělo pět setin a právě o tolik byla rychlejší v dopolední rozplavbě.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články