Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Rychlostní kanoisté jsou rozpačití z vody v Riu, podle Fuksy je ale v pořádku

Praha - Rozporuplné reakce měli čeští rychlostní kanoisté na kvalitu vody v kanálu v Riu de Janeiro, odkud se vrátili z inspekční cesty. O víkendu na olympijském kanálu absolvovali testovací závody a většina z nich doufá, že organizátoři prostředí vylepší. Podle Martina Fuksy, jenž ovládl závod na kilometrové trati, ale byla kvalita kanálu zcela v pořádku.

Martin Fuksa na regatě v Riu
zdroj: AP autor: Dana Felipe

Vítězství na kilometrové trati a skalp největšího soupeře Sebastiana Brendela z Německa česká kanoistická naděje Martin Fuska nepřeceňuje. "Stojím nohama na zemi a vím, co bylo tohle za závody. Příští rok tam bude každý jinak připravený," prohlásil Fuksa, jehož ještě čeká v Hamburku sobotní exhibiční souboj opět s Brendelem a pak v dalším týdnu poslední závod roku - ME do 23 let v Rumunsku. "Motivaci hledat nemusím, ale je pravda, že už se těším, až si po sezoně trochu odpočinu," řekl.

Testování tratě na jezeře se slanou vodou v nezvyklém prostředí u moře a bez vratného kanálu bylo v Riu nejdůležitější. "Snad to dají dohromady," naznačil Trefil, že všechno nebylo ideální.

Na zázemí si rychlostní kanoisté nestěžovali, ale problémem byl vítr a hlavně tráva v trati. "Vítr bude asi hodně divokej," upozornil Trefil. "Není možné, aby v dráze plavaly řasy, které se zachytávají za kormidlo, to může udělat velký rozdíl," pokračoval Štěrba. "To je to samé, jako kdyby Zuzana Hejnová na první překážce chytila šálu na krk a běžela s ní zbytek závodu," použil Štěrba srovnání s atletickou mistryní světa. "Snad to do olympiády vyčistí," doufal.

Trať je postavena kolmo k moři, tudíž na ní fouká silný vítr zleva. Organizátoři vystaví před cílem tribunu, která zčásti kanál ochrání. "Ale prvních 750 metrů bude otevřených. Fouká tam skoro vždycky," všiml si Trefil.

Rozdíl mohou závodníci pociťovat i ve slané vodě, která je "těžší" na pádlování. "Je to trochu jiné," podotkl Štěrba, který si při závodech zkusil netradičně deblakajak s Trefilem. "Slaná voda je hustější a člověk se s tím víc pere. Může to mít vliv i na držení pádla, aby neklouzalo. Jsou to detaily, které mohou hrát roli. Na vlny se člověk nijak moc nepřipraví, je třeba s tím počítat," uvedl Štěrba.

Podle Martina Fuksy je ale kanál v pořádku. "Bylo hodně řečí o tom, že voda je dost špinavá. Ale když jsem tam přišel na první trénink, bylo všechno v pohodě," tvrdí český reprezentant. "Na druhou stranu, Martin Doktor tam byl v termínu, kdy hodně pršelo, a všechna voda z ulic spláchne špínu do jezera, což by nemuselo být úplně v pohodě," upozorňuje.

Kajakáři si nyní dají volno a v říjnu zahájí přípravu na olympijskou sezonu, v níž budou útočit na další medaili z vrcholné akce. Od OH v Londýně vždy nějakou přivezli s výjimkou premiérových Evropských her. V Riu budou obhajovat bronz. "Musíme ale nejdřív obhájit výkonnost," upozornil Trefil na skutečnost, že olympijské místo není na jméno ale na zemi. Ale není pravděpodobné, že by čtyřkajak do Ria nejel. "Samozřejmě půjdeme po medaili, ale je to všechno brzy," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články