Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češi se chtějí na domácím šampionátu v Račicích vytáhnout

Račice - Kdyby se mistrovství Evropy v rychlostní kanoistice nekonalo v Račicích, Češi by na kontinentální šampionát vůbec neladili formu, dost možná by ani nezávodili. Absolutním vrcholem roku bude totiž mistrovství světa v srpnu v Miláně, kde se pojede o olympijská místa do Ria. Před domácím publikem se ale reprezentanti chtějí od pátku do neděle vytáhnout. ME sledujte živě od 7:55 na našem webu.

Naposledy se ME v Račicích konalo v roce 2006, tehdy získali stříbrné medaile na neolympijské dvoustovce kanoista Martin Doktor a mužský čtyřkajak. Letos by domácí šampionát mohl být úspěšnější, kandidáty na stupně vítězů jsou kanoista Martin Fuksa, kajakář Josef Dostál, deblkanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák a čtyřkajak. "Snad navážeme na úspěchy z minulých sezon. V silách našich borců jsou čtyři medaile, snad to dopadne i na nějakou tu zlatou," řekl reprezentační trenér Pavel Hottmar.

Na třetí titul v řadě budou útočit Fuksa na neolympijské pětistovce a čtyřkajak na olympijském kilometru, na trati 1000 metrů budou obhajovat bronz z Brandenburgu Radoň s Dvořákem. ME na domácí vodě je velkou šancí i pro ostatní reprezentanty prosadit se a zviditelnit se. V českém týmu je osmnáct mužů a deset žen. Račický vodní kanál znají, navíc i kvůli nevýhodnému termínu nepřijede absolutní evropská špička v plné formě. Například silní Maďaří poslali do Čech jen záložní tým B.

Největší českou hvězdou by mohl být Josef Dostál, který vedle čtyřkajaku pojede také na singlu závod na 1000 metrů, v němž se loni stal mistrem světa. V posádce čtyřkajaku jej doplňují Daniel Havel, Lukáš Trefil a Jan Štěrba. "Závodní tempo rozjíždíme normálně až tak v květnu nebo červnu, teď je to posunuté kvůli mistrovství Evropy, kde se chceme ukázat," řekl zadák Štěrba. "Ale je jasné, že všichni to směřujeme k Milánu a k olympijské kvalifikaci," podotkl kajakář, který s Havlem pojede na ME i v deblkajaku.

I dvojnásobný medailista z MS Fuksa by za normálních okolností v těchto dnech absolvoval objemovou přípravu, nyní už ladí formu na víkend. I on ale ví, že o úspěšnosti roku rozhodne až srpnový šampionát. "Rád bych udělal alespoň jednu medaili," řekl Fuksa, jenž nastoupí na všech tratích. Radoň s Dvořákem se loni potýkali s poklesem formy v druhé části sezony, toho se chtějí kvůli MS letos vyvarovat. I proto neberou ME jako hlavní závodu roku.

"Priorita je letos někde jinde, ale tím, že mistrovství Evropy je doma, tak to pro nás je trochu jiná motivace. Jinak bychom to pojali úplně jinak," shodli se. Šampionát začne v pátek rozjížďkami a semifinálovými jízdami na 500 a 1000 metrů, v sobotu se pojede hned dopoledne o medaile na 1000 metrů, potom se na trať postaví k rozjížďkám a semifinálovým jízdám závodníci na trati 200 metrů. Zbývající finále a závody na 5000 metrů jsou připraveny na neděli.

Vysílání ME v Račicích na ČT sport:

Pátek 1. května: od 7:55 na programu ČT sport a na webu.

Sobota 2. května: od 9:00 na programu ČT sport a na webu.

Neděle 3. května: od 8:50 pouze na webu ČT sport.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články