Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Do finále MS rychlostních kanoistů se probojovaly tři české posádky

Moskva  Tři české lodě postoupily podle očekávání do finálových závodů na mistrovství světa v rychlostní kanoistice v Moskvě. Čtyřkajak ve složení Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba vyhrál rozjížďku na olympijském kilometru a postoupil rovnou do nedělních bojů o medaile. Z druhých míst v semifinále se tam probojovali také kanoista Martin Fuksa na 500 metrů a na kilometrové trati deblkanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák, kteří tak napravili nezdar z poloviční distance a mohou doufat v obhajobu bronzové medaile.

Český čtyřkajak
zdroj: ČSK autor: Ivana Roháčková

Čas bronzového olympijského čtyřkajaku, který v Moskvě obhajuje světové stříbro, byl v rozjížďkách nejrychlejší ze všech posádek. Fuksa a Radoň s Dvořákem své první jízdy dnes také vyhráli ale obě lodě musely podle pravidel do semifinále. Tam Fuksa navázal na postup do finále na kilometru a deblkanoe si spravila náladu po čtvrtečním výpadku.

Čtyřkajak má dobrou formu, závěr totiž ještě navíc vypustil. "Je dobře, že se nám podařilo pošetřit síly, a je hlavně dobře, že jsme jeli to, co jsme chtěli. V závodě to vyšlo ještě lépe, než jsme si představovali," těšilo zadáka Štěrbu. "Byla to skoro stoprocentní jízda, těžko hledat nějakou chybu. Když to ve finále ještě vylepšíme, bude to dobré," uvedl.

Všichni čekali, že o postup budou muset víc bojovat. "Čekal jsem, že to bude trochu vyrovnanější, ale je jasné, že když jedna loď v rozjížďce jasně vede, že ostatní taktizují," upozornil Havel. "Ve finále je důležité nechat tam všechno a neudělat žádnou chybu," prohlásil.

Jednadvacetiletý Fuksa si zajel osobní rekord a celkově druhý čas, rychlejší byl jen ještě o rok mladší Brazilec Isaquias Queiroz Dos Santos. "O čas ale úplně nejde, důležité je finále, ale ten Brazilec je hodně dobrý, jako Maxim Opalev ve své době," všiml si Fuksa. "Aspoň mám do dalších let co dělat, budu se ho snažit dohnat. V neděli bych rád bojoval o medaili. Zlatá bude asi viset o krok dál, ale jsou tam ještě další dvě. Pokusím se o to," uvedl.

Deblkanoisté napravili selhání z pětistovky, na níž také měli obhajovat bronz. "Může za to Martin Doktor, protože letos se nám na vrcholných akcích daří, jen když je na závodišti," řekl s úsměvem Dvořák. Dvojnásobný olympijský vítěz z Atlanty dorazil na kanál v Moskvě až dnes. "Už na mistrovství Evropy jsme měli medaili, až když přijel na víkend," připomněl Dvořák.

Oběma závodníkům se pořádně ulevilo. "Kdybychom ani dneska nepostoupili do finále, tak by to bylo velké fiasko. Byl na nás trochu tlak, ale díky bohu jsme dokázali se z toho nějak vyhrabat," řekl. "Když už jsme ve finále, tam už většinou dokážeme něco zajet. Myslím, že pořád bychom měli myslet od pátého místa výš," řekl Dvořák. Finále tak o víkendu čeká dvakrát na Fuksu a jednou na čtyřkajak a Radoně s Dvořákem a také člena čtyřkajaku Dostála, který postoupil na singlkajaku na kilometrové trati. 

Je nám líto, video expirovalo.
Do finále MS rychlostních kanoistů se probojovaly tři české posádky
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články