Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Mrůzková překvapila po návratu po mateřské stříbrem z MS

Valtellina – Kajakářka Michaela Mrůzková se po šestileté mateřské pauze úspěšně vrátila k závodění. Na mistrovství světa ve sjezdu na divoké vodě v italské Valtellině získala nečekaně stříbrnou medaili v dlouhém závodu. Úspěch české výpravy podtrhli deblkanoisté Marek Rygel s Petrem Veselým, kteří vyhráli a získali po Česko individuální titul po osmi letech. O zisk dalšího stříbra se zasloužil singlkanoista Ondřej Rolenc, v kajaku vybojoval bronz dlouholetý úspěšný reprezentant Kamil Mrůzek.

Michaela Mrůzková
zdroj: ČSK autor: Jan Homolka

Mnohonásobná mistryně světa ve sjezdu a vicemistryně světa v rychlostní kanoistice Mrůzková, za svobodna Strnadová, je přitom stále ještě na mateřské dovolené. Před závodem hovořila o tom, že její účast na MS nelze považovat tak úplně za návrat. "Před závodem jsem na zisk medaile ani nepomyslela, chtěla jsem mít jen dobrý pocit z jízdy," prohlásila dvojnásobná olympionička v rychlostní kanoistice.

V cíli přiznala, že dobrý pocit rozhodně chyběl. "V horní části trati jsem chybovala, cítila jsem, že trénink na divoké vodě mi chybí, a ani stopa nebyla ideální," řekla Mrůzková, která s vítěznou Alke Overbeckovou z Německa prohrála o sekundu a půl.

Úspěšná sjezdařka se proslavila zejména přestupem na "rovnou vodu" před dvanácti lety. V rychlostní kanoistice startovala už na olympiádě v Aténách v kategorii K1, má bronz z ME v Poznani 2005 na kilometru a stříbro vybojovala o rok později na MS v Szegedu společně s Janou Blahovou na olympijské pětistovce.

Je nám líto, video expirovalo.
První dem MS ve sjezdu byl pro Čechy velmi úspěšný

Mrůzková se přitom rozhodla startovat na MS jen dva týdny před závodem, když doplnila tým jako čtvrtá kajakářka. Nominovala se v poslední možné chvíli. "A protože bych na závody stejně jela jako trenérka, řekla jsem si, proč vlastně nezávodit?" popisovala Mrůzková.

Rygel s Veselým se postarali o obrovské překvapení, neboť jeli společně na prvním velkém závodu. Rygel je mistrem světa mezi singlíři, loni se vrátil k závodění po tříleté pauze, po níž musel začínat v podstatě od začátku a zhubnout 13 kilogramů.

Rygel s Veselým tak navázali na osm let staré tituly Mrůzka a Mrůzkové z dlouhých závodů v Karlových Varech, které byly pro český sjezd na divoké vodě dosud posledními zlatými medailemi.

Řeka Adda je po závodníky hodně náročná, s horní nejobtížnější pasáží se pojede také závod ve sprintu. "Udělal jsem tam několik chyb, voda je tu opravdu silná v porovnání s tím, na jaké jsme letos odjeli většinu nominačních závodů," uvedl Mrůzek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články