Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Krpálek: Sezona mi vyšla suprově a za bronzovou tečku na MS jsem rád

Praha – Judista Lukáš Krpálek má za sebou velmi úspěšný rok. V dubnu ovládl evropský šampionát, dvakrát triumfoval na univerziádě, vyhrál i na prestižním závodu Grand Prix v Paříži. V sobotu vybojoval na světovém šampionátu bronz. Sen o mistrovském titulu se mu sice v Riu de Janeiru nesplnil, zlato ale může na stejném místě získat už za tři roky na olympiádě.

"Tahle sezona mi vyšla suprově. Prohrál jsem jen dva zápasy. Jeden z nich bohužel na mistrovství světa. Určitě tahle sezona patří k těm nejúspěšnějším a jsem rád, že jsem udělal takovou tečku za mistrovstvím světa," prohlásil Krpálek po návratu z MS.

Ve 22 letech už posbíral nespočet úspěchů. Dvakrát se stal juniorským mistrem světa, v dubnu ovládl seniorské ME a ve sbírce má i dva bronzy ze světových šampionátů mezi dospělými. Olympijský cenný kov loni v Londýně Krpálkovi unikl, skončil sedmý. Pro další pouť do Ria má už jasný cíl. "Olympijská medaile je v podstatě jediná, která mi schází. Udělám všechno pro to, abych ji udělal hned při další příležitosti, i když je to pořád hrozně daleko a nemůžu vědět, jak na tom budu v roce 2016. Ale uspět na olympiádě je můj velký sen," uvedl.

Český silák má velkou výdrž, sám přiznává, že jeho největší výhodou je fyzická kondice. "Většinu zápasů jsem prohrával na začátku, potom jsem to otáčel. Teď už se v chlapech snažím moc nechybovat, protože s nimi se to už otáčí těžko. Snažím se od začátku makat," uvedl.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Lukášem Krpálkem po návratu z MS

Semifinále na světovém šampionátu měl skvěle rozehrané. Jihlavský rodák dlouho vedl, protož jeho velký rival Nizozemec Henk Grol měl dva tresty za pasivitu, ale 43 vteřin před koncem soupeř zaúřadoval a zdařilým chvatem získal ipon. Porážka bolela o to víc, že Krpálek si s Grolem moc nerozumějí. "Do roku 2008 jsem ho měl za vzor, protože jako sportovec je úžasný. Ale když jsem ho pak poznal, zmýlil se v něm. Neumí pozdravit, když člověk vyhraje, ani mu nepogratuluje. Moc se nemusíme," řekl český judista.

Priotitu má olympijská kvalifikace

Krpálka čekají tři roky usilovné práce. "Teď budu všechno směřovat k tomu, abych uspěl na olympiádě. Teď jsem si to v Riu trochu osahal, mám bronz ze světa a odjíždím s krásnými pocity. Kdo ví, třeba to za tři roky bude ještě radostnější," uvedl Krpálek.

Počítá s tím, že do konce roku už další závody nepřidá, s výjimkou startů na nižší úrovni v české a německé lize. Až se Krpálek po podzimní dovolené vrhne do další práce, bude už mít před očima právě olympiádu. V příštím roce totiž začíná olympijská kvalifikace a Krpálek v ní chce zaujmout co možná nejlepší pozici, aby byl v Riu mezi osmi nasazenými judisty. "Podle mě to je důležité. V Londýně jsem nasazený nebyl a měl šíleně těžký los, na což jsem asi i trochu doplatil. Klíčové bude i to, abych zůstal zdravý," přál si Krpálek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články