Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Talentovaný kraulař Micka se v Poznani stal juniorským mistrem Evropy

Poznaň – Plavec Jan Micka potvrdil na mistrovství Evropy juniorů v Poznani pověst největšího českého talentu současnosti. Osmnáctiletý svěřenec Jaroslavy Passerové z USK Praha ovládl závod na 400 metrů volný způsob v českém juniorském rekordu 3:50,47 minuty a svůj osobní rekord vylepšil skoro o dvě sekundy.

Jan Micka
zdroj: ČTK autor: Ladislav Adámek

Micka byl nejrychlejší už v rozplavbách a ve finále porazil Brita Matthewa Johnsona o 64 setin sekundy. Svým výkonem zaostal za jedenáct let starým českým rekordem Květoslava Svobody o tři setiny. Právě Svoboda je posledním českým juniorským mistrem Evropy, v roce 2000 v Dunkerque byl jeho vítězný čas 3:53,40 sekundy dokonce evropským rekordem této kategorie.

Micka navíc není specialistou na tuto trať, ale ryzím vytrvalcem, vždyť má bronz z loňského juniorského MS v dálkovém plavání. Před sebou má ještě závody na 800 a 1500 metrů, v nichž je rovněž papírovým favoritem. "Závod probíhal velmi rychle. Vůbec jsem takové umístění neočekával, protože jsem věděl, že dva soupeři mají osobní rekordy pod 3:50. Jsem velice překvapený a šťastný," řekl Micka.

Na osmistovce letos jako první Čech v historii zlomil hranici osmi minut a na delší trati loni vymazal letitý rekord Daniela Machka, což mu vyneslo účast na OH v Londýně. Od poslední juniorské evropské medaile pro Česko uplynuly už čtyři roky. V roce 2009 na šampionátu v Praze si Petr Bartůněk pověsil na krk bronz za třetí místo na 50 m prsa.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články