Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

ČOV by si měl přilepšit o 400 milionů ročně

Praha – Český olympijský výbor (ČOV) by si měl do budoucna významně finančně přilepšit. Senátem totiž prošla novela loterijního zákona, podle níž by ČOV měl dostávat část odvodů z kurzových sázek a číselných loterií. Výbor by si tak polepšil zhruba o 400 milionů korun ročně. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident. 

Norma neměla u senátorů jednoznačnou podporu. Například někdejší vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL) se pozastavil nad tím, že zákon neurčuje výslovně, že peníze mají být určeny na podporu mládežnického sportu. Normu proto odmítl podpořit. Zemanovec Jaroslav Palas požadoval, aby ČOV dodával každoročně senátnímu školskému výboru vyúčtování, kam peníze posílal. Přesto nakonec novelu podpořilo 42 z 59 přítomných senátorů.

Předseda ČOV Jiří Kejval již dříve označil přijetí novely za dobrou zprávu zejména pro mládežnický sport. "Je to skvělá zpráva. Za Český olympijský výbor zákonodárcům děkuji. Jsem rád, že sport má podporu napříč politickým spektrem a přestává být účelovým tématem. Je to zavazující," uvedl ke schválení novely Senátem Kejval.

Novela má rovněž zlepšit pravidla kontroly odvodu části výtěžku na sport. Provozovatel loterie by měl mít povinnost bezprostředně poté, co peníze odvede, tuto skutečnost zveřejnit na internetu. 

Je nám líto, video expirovalo.
ČOV by si díky novele loterijního zákona mohl přijít na 400 milionů ročně
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články