Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kostelecký i další úspěšní olympionici budou střílet o víkendu v Brně

Brno - Za účasti tří olympijských medailistů se o víkendu v Brně uskuteční mezinárodní memoriály v brokové střelbě. Na startu budou David Kostelecký, Nor Tore Brovold a Slovenka Danka Barteková. Pořadatelům se přihlásilo 210 střelců ze čtrnácti zemí. Do Memoriálu Miloslava Bednaříka v trapu nastoupí 130 brokařů, v Memoriálu Bronislava Bechyňského ve skeetu se představí 80 startujících. Poprvé se na střelnici v Králově Poli bude střílet podle nových pravidel. "Početnější účast se tu naposledy sešla před deseti lety," říká manažer soutěží Josef Machát.

V trapu budou vedle olympijského vítěze z Pekingu 2008 Kosteleckého patřit do okruhu favoritů další čeští reprezentanti Jiří Lipták a Jiří Gach.

Dvaačtyřicetiletý Nor Brovold, stříbrný medailista z Pekingu ve skeetu, přijede do Brna jako vítěz posledního světového poháru v Al-Ajnu ve Spojených arabských emirátech. Mezi jeho největší konkurenty by měli patřit Jan Sychra a Jakub Tomeček.

Barteková coby bronzová medailistka z loňské olympiády v Londýně je hlavní favoritkou skeetu žen. V Brně při každém ze tří posledních startů v letech 2008, 2010 a 2011 vyhrála a cítí se dobře připravena i letos. V Brně střílí ráda i proto, že se tam vloni kvalitně připravila na olympijské hry.

Danka Barteková

Danka Barteková"Hodně mi tehdy pomohla společná příprava s českými střelci v Brně. Střelnice byla pomocí lešení a plachet přizpůsobena olympijským podmínkám v Londýně. Vyhrála jsem kontrolní závod výkonem 98 bodů ze sta možných. Byl to můj poslední závod před olympiádou, kam jsem odjížděla s pocitem výborné formy, což se potvrdilo ziskem bronzové medaile." 

Slovenská střelkyně zastupuje sportovce v komisi pro změny pravidel a přiznala, že si střelci na novinky teprve zvykají. Podle nových regulí po základní části střílí šest nejlepších v semifinále od nuly a nejlepší čtyři se pak utkají o zlato, respektive bronz.

"Nová pravidla jsou důsledkem snahy o větší atraktivitu soutěže. Nechceme vypadnout z olympijského programu, jako se to stalo například zápasu. Nové pravidlo klade ve finále větší nároky na psychiku. I když si teprve zvykáme, má tato změna opodstatnění," myslí si Barteková.

Například Lipták si na změny pravidel ještě příliš nezvykl. "Zatím jsem si novinku vyzkoušel pouze na závodech v Plzni. Považuji to za velkou změnu hlavně v psychice střelců," poznamenal Lipták. Se zahraniční konkurencí se letos poměřil zatím jen v Al-Ajnu, kde skončil čtrnáctý. Výkonem 120 bodů mu chyběl k postupu jediný bod.

V sobotu i v neděli se začne střílet v 9 hodin ráno, ženy mají na programu finále v sobotu, muži v neděli.

Tore Brovold z Norska během kvalifikace skeetu na olympiádě v Londýně 2012
zdroj: Isifa autor: Ian Langsdon
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články