Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

ČSTV nově jako Česká unie sportu. Na valnou hromadu přišel i Zeman

Nymburk - Delegáti Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) na své valné hromadě schválili nové stanovy a rozhodli o změně názvu. Největší sportovní organizace v zemi se nově jmenuje Česká unie sportu (ČUS). "Říkáme tím, že jsme vnitřním fungováním jinou organizací," řekl předseda Miroslav Jansta. Zasedání se zúčastnil i prezident ČR Miloš Zeman.

Předseda ČUS Miroslav Jansta
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

Zeman doufá, že změna názvu nebude jen přemalováním vývěsního štítu. "Kdyby to skončilo tím, že tady bude ČUS a nic víc a firma by nabízela stejné zboží, tak by to v podstatě bylo jen předstírání. Ale já věřím, že tady jsou krizoví manažeři a tu firmu povedou k lepším výsledkům," řekl.

Změnou názvu a úpravou stanov udělala unie čáru za minulostí a stala se součástí nově se tvořícího sportovního prostředí v České republice. Hlavní autoritou se v ní stává Český olympijský výbor, ČUS se proměnila v čistě servisní organizaci hlavně pro tělovýchovné jednoty a kluby.

Prezident Zeman po příjezdu na jednání ČSTV
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

"První fází byla záchrana holé existence a nastartování legislativních změn. Teď máme čas zaměřit se na spodek a pomáhat tam s transformací," řekl Jansta. "Jsme ve fázi, že máme schválenou výkresovou dokumentaci, možná už máme stavební povolení a teprve začínáme. Pád sportu trval dvacet let a stejnou dobu bude trvat dostat se nazpátek," uvedl šéf ČOV Jiří Kejval.

Upozornil na fakt, že dříve děti průměrně sportovaly tři hodiny týdně a nyní je to pouhých 46 minut. Jansta na toto téma uvedl, že by nebylo špatné zavedení třetí povinné hodiny tělocviku ve školách.

Miroslav Jansta: "Změna musí být viditelná a rozhodující. Říkáme tím, že už nejsme polostátní organizací, která projedla své majetky, ale jsme schopni fungovat a jsme dobrou organizací."

Český svaz tělesné výchovy vznikl v březnu 1990 jako nástupce Československého svazu tělesné výchovy, který fungoval od roku 1957. V roce 2012 ČSTV sdružoval 73 sportovních svazů a 77 regionálních sdružení, ve kterých bylo 1,42 milionu členů prostřednictvím 9 029 tělovýchovných jednot a sportovních klubů.

Podle Jansty se stále uvažuje o změně sídla ČUS. Buď svazy zůstanou v areálu na Strahově, který má zrekonstruovat nový vlastník, tedy fotbalová asociace. Možná se ale přestěhují k O2 areně, jejíž nákladná výstavba připravila sport o příjmy ze Sazky. "Nový majitel uvažuje o dostavbě původně plánované malé haly a u ní by mohlo být nové sídlo ČUS," řekl Jansta.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články